Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk in Kaatsheuvel

Erasstraat 8
5171 VH, Kaatsheuvel (Gemeente Loon Op Zand)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1912 en 1913
Architect: C.F. van Hoof
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 525702
Type: Kerk

Omschrijving van Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk

Inleiding

Het koor van de kerk wordt aan beide zijden geflankeerd door een aanbouw die doorloopt tot aan de pastorie. Hierin zijn ondergebracht de sacristie en de kathechismuskamer. Deze TUSSENRUIMTE in neoromaanse stijl naar ontwerp van P. Stornebrink en gebouwd in 1893-1895, vormt tevens de verbinding tussen kerk en pastorie.

Omschrijving

De eenlaags TUSSENRUIMTE is vijf traveen lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk. Opvallend is dat de detaillering versobert naar de pastorie toe, waardoor de tussenruimte niet alleen in functie maar ook in vormgeving een overgang vormt tussen de kerk en pastorie. De schilddaken zijn gedekt met leien in maasdekking en zijn voorzien van enkele kleine dakkapellen. In de langsgevel aan de straatzijde is een middenrisaliet aangebracht, dat eindigt in een puntgevel. In dit gevelgedeelte is een driedelige rondboograam aangebracht. De twee rechter traveen zijn voorzien van tweedelige rondboogramen. In de travee links van het middenrisaliet is een tweedelig rechtgesloten raam aangebracht en in de meest linkse travee bevindt zich de toegangsdeur. De langsgevel aan de achtergevel heeft dezelfde opbouw en detaillering, zij het dat het rondboogvenster in de middenrisaliet is voorzien van een houten raam met roedenverdeling, dat vermoedelijk in later tijd is aangebracht. In het zuidelijke deel van dit bouwwerk is de sacristie gelegen, die toegang geeft tot het koor van de kerk. In het noordelijke deel bevindt zich de kathechismuskamer. De ruimte die beide delen met elkaar verbindt, wordt overdekt door een bovenlicht in de vorm van een zadeldak, gedragen door bewerkte houten spanten.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het ontleent zijn waarde aan het feit dat het bouwkundig, architectonisch en functioneel onderdeel uitmaakt van de kerk annex pastorie. Het object is bovendien gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,sacristie,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën la…
location_on Monumenten Kaart rond Kaatsheuvel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!