Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kinderbos: langgevelboerderij in Sint Oedenrode

Kinderbos 5
5491 VH, Sint Oedenrode (Gemeente Sint Oedenrode)
Noord Brabant
Bouwjaar: 19e eeuw
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525693
Type: Boerderij

Omschrijving van Kinderbos: langgevelboerderij

Inleiding.

De LANGGEVELBOERDERIJ in Traditioneel-Ambachtelijke stijl heeft een negentiende-eeuwse kern en is vermoedelijk omstreeks 1930 gemoderniseerd. Zij ligt evenwijdig aan de straat en is met het woongedeelte tegen het jachthuis aangebouwd en hiermee intern verbonden.

Omschrijving.

De eenlaags LANGGEVELBOERDERIJ op rechthoekig grondplan onder zadeldak heeft gepleisterde gevels, met uitzondering van de straatzijde van het woongedeelte, waar de gevel uit machinale baksteen is opgetrokken. De stalgevel aan de straatzijde is in blokverband gestuukt Het dak is gelegd met muldenpannen. De voorgevel van het woongedeelte is voorzien van rechtgesloten vensters en een dito deur onder bovenlicht. In het stalgedeelte zijn naoorlogse getoogde betonnen ramen met roedenverdeling aangebracht. In het midden van de voorgevel is een hooiluik aangebracht, dat de daklijst doorsnijdt. Uit de nok van het dak steekt een tweetal ventilatiekokers omhoog.

De indeling van het woongedeelte is gewijzigd en de oorspronkelijke schouw is verwijderd. Een oorspronkelijke bedstee is nog aanwezig. Het stalgedeelte is omstreeks 1930 gemoderniseerd en kent twee rijen van stalplaatsen voor koeien in de langsrichting, met looppaden langs de wanden en een centraal looppad. De zoldering bestaat uit balken, belegd met planken en gesteund door onderslagbalken, die worden gedragen door houten standvinken.

Waardering.

Het object is van algemeen belang, mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een ontginningshoeve met jachthuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langgevelboererij. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kinderbos: langgevelboerderij
location_on Monumenten Kaart rond Sint Oedenrode

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt