Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof: aanleg in Sint Oedenrode

star star star star (2)
Heuvel 1
5492 AC, Sint Oedenrode (Gemeente Sint Oedenrode)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1853
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 525689

Omschrijving van Kerkhof: aanleg

Inleiding.

De BEGRAAFPLAATSAANLEG dateert uit 1853, maar de beplanting is in later tijd vervangen. Onbekend is of de soort beplanting in de loop der tijd is gewijzigd.

Omschrijving.

De begraafplaats heeft een symmetrische aanleg met een op het oosten gericht kruisvormig padenpatroon. De hoofdas loopt van de entree in het westen naar de calvarieberg in het oosten. De dwarsarm loopt van de kapel in het zuiden tot het Martinusbeeld in het noorden. Ten oosten van de dwarsarm zijn beukenbomen geplant, alsook om het Martinusbeeld en achter de calvarieberg. Om de kapel zijn coniferen geplant. Aan weerszijde van de hoofdas zijn bolacacia's geplant alsook aan de westzijde van dwarsarm. Bij de toegangspoort is een treurwilg geplant.

Waardering.

De begraafplaatsaanleg is van algemeen belang en vormt het samenbindend element van het complex. Hij heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van katholieke begraafplaatsaanleg in de negentiende eeuw, vanwege de symmetrie en de toegepaste beplanting. Hij is gaaf en compleet behouden en als zodanig zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof: aanleg
location_on Monumenten Kaart rond Sint Oedenrode

Recensies (2)
  Kerkhof: aanleg Kerkhof: aanleg
  Heuvel 1, Sint Oedenrode, Noord Brabant, NL
 • star star star star
  3
  De bolacacia's aan weerszijden van de hoofdas ontnemen het zicht op de calvarieberg zodra ze in blad staan. Dat geeft mij het idee dat hier geen sprake is van vervanging van de oorspronkelijk beplanting. Gemiste kans.
 • Kerkhof: aanleg Kerkhof: aanleg
  Heuvel 1, Sint Oedenrode, Noord Brabant, NL
 • star star star star
  3
  Willie Damen van de Mosselaer 10-9-15: in het 'Memoriaal', register betreffende verschillende zaken binnen de parochie Sint- Martinus staat te lezen: dat In 1866 zijn te Boxtel de kastanje bomen en treurplanten afgehaald, welke ik van Looijmans uit den Oudenbosch ontboden had. Van den twaalfde tot den vijftiende werden de kastanje bomen op het kerkhof geplant in twee lanen, lopende de ene van de poort tot den Calvarieberg en de andere van Sint Martinus naar Sint Oda. Den zestiende werden de treurbomen voor de heg gezet, uitgezonderd vier die op het kerkhof gepoot zijn. De bolacacia's vervangen door kastanjebomen? Brengt een stuk historie terug maar niet het vrije zicht op de calvarieberg.
In de buurt