Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Lieshoutseweg: bedevaartkapel in Sint Oedenrode

Complex Lieshoutseweg
Lieshoutseweg 11
5492 HS, Sint Oedenrode (Gemeente Sint Oedenrode)
Noord Brabant
Bouwjaar: 20e eeuw
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 525688
Type: Kerk

Omschrijving van Complex Lieshoutseweg: bedevaartkapel

Inleiding.

De BEDEVAARTKAPEL in Eclectische stijl uit het interbellum is achter de kerk en onder eikenbomen gelegen. Zij wordt jaarlijks gebruikt voor de openluchtmis tijdens de zomerse bedevaart ter ere van Sint Antonius van Padua, die door pastoor Panken is geïntroduceerd.

Het bordes dat aan de kapel voorafgaat, valt buiten de bescherming, evenals het recentelijk vervaardigde beeld van Sint Antonius van Padua.

Omschrijving.

De kapel is verhoogd gelegen en wordt voorafgegaan door een recent gebouwd bordes. Zij bestaat uit een viertal gestuukte pilaren onder kloostergewelf en is aan drie zijden open. Alleen de achterzijde is gesloten en opgetrokken uit een gestuukte baksteenmuur met aan beide zijden trapvormige uitlopers. De geprofileerde en gelede pilaren dragen een geprofileerd fries met een fronton. Het dak is belegd met schubvormige leien. Onder het dak en tegen de achterwand staat het gestuukte altaar.

Waardering.

De bedevaartkapel is van algemeen belang als object en in samenhang met de andere onderdelen van het complex. Zij heeft cultuurhistorische waarde als twintigste-eeuwse bedevaartsplaats. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste detaillering. Zij is gaaf behouden en is zeldzaam als voorbeeld van een twintigste-eeuwse bedevaartsplaats.

Tags: kerkelijke gebouwen,bedevaartkapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Lieshoutseweg: bedevaartkapel
location_on Monumenten Kaart rond Sint Oedenrode

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt