Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument van de familie Van Susante in Boxtel

Baroniestraat 24
5281 JD, Boxtel (Gemeente Boxtel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1944
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525683

Omschrijving van Grafmonument van de familie Van Susante

Inleiding.

Op de begraafplaats staat tegen de muur van het noordtransept van de kerk een GRAFMONUMENT van de familie Van Susante. Deze familie speelde een vooraanstaande rol in de sigarenproducerende industrie in Boxtel. Het monument werd in 1944 gebeeldhouwd, mogelijk door de uit Utrecht afkomstige Jo Uiterwaal. Het beeldhouwwerk vertoont elementen van de op de archasche en soms barokke vormentaal teruggrijpende kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog.

Omschrijving.

Het geheel uit tufsteen opgetrokken, symmetrische grafmonument is frontaal gericht en bestaat uit een rechthoekige voetplaat om een samengesteld tweedelig basement. Hierop zijn aan de voorzijde de namen van drie leden van de familie Van Susante ingebeiteld en verheft zich aan de achterzijde (tegen de kerkmuur) een als triptiek uitgewerkte sokkel. Boven het risalerende middendeel hiervan verheft zich een groot rechthoekig tableau. Op het middendeel van de sokkel staan drie westwaarts gerichte figuren met attributen, verwijzend naar de vrouwen aan het graf van Christus. In de tableaus aan weerszijden hiervan afbeeldingen met links een kruis in combinatie met een hart (symbolisch voor het geloof en de liefde voor God) en rechts een kruis in combinatie met een olielamp (symbolisch voor de waakzaamheid). Op het centrale, rechthoekige hoofdtableau een gevleugelde, zegenende engel met schriftrol in de linkerhand waarop de tekst 'WAT ZOEKT GIJ DEN LEVENDE / BIJ DE DODEN ? / LUC 24.5'. Links van hem staat een grote vaas. Het tableau wordt bekroond met sierkrulwerk op de bovenrand.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en van een sociale ontwikkeling. Verder als bijzonder voorbeeld en uitwerking van een graftype op grond van de gecombineerde voorstellingen. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het representatieve karakter voor de rooms-katholieke kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog en de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het op de begraafplaats gelegen object heeft tesamen met de kerk, pastorie, overige (graf-)sculpturen en het St. Ursulaklooster ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Baroniestraat. Dit ensemble vormt een belangwekkend onderdeel van de Boxtelse stationswijk, die rond 1900 uitgroeide tot een afzonderlijke parochie. Het object is van belang wegens de gaafheid en de zeldzaamheid van de gecombineerde, in tufsteen uitgevoerde voorstelling.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument van de familie Van Susante
location_on Monumenten Kaart rond Boxtel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!