Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Stal in Schijf

Hoeksestraat 27
4721 SP, Schijf (Gemeente Rucphen)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1935-1939
Architect: Max Winders
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525654
Type: Boerderij

Omschrijving van Stal

Inleiding.

De STAL werd gebouwd in 1939, waarschijnlijk naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen, in Traditionalistische stijl met Um 1800-motieven. De schuur bevindt zich parallel achter de langgevelboerderij.

Omschrijving.

De stal heeft een rechthoekige plattegrond en een asymmetrisch geknikt zadeldak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De vormgeving van staldeuren en ramen komt overeen met die van de boerderij; getoogde afsluitingen met uitgemetselde wenkbrauwbogen. Het dak kraagt aan alle zijden over. De lange zijden zijn voorzien van stalramen tussen baksteen lisenen. De zijgevels hebben twee stel rechtgesloten dubbele staldeuren. In de nok zijn twee raampjes metexpressionistische roedenverdeling geplaatst.

Waardering.

De stal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, met name de ontginning en stichting van landgoederen met agrarische functie nabij de landsgrens, tevens is het van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere variant van de Traditionalistische stijl. Het complex is tevens van belang vanwege de gaafheid van met name het exterieur en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Tags: agrarische gebouwen,veestal,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Stal
location_on Monumenten Kaart rond Schijf

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt