Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbeeld in Riel

St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbld
Kerkstraat 1
5133 AJ, Riel (Gemeente Goirle)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 525653
Type: Kerk

Omschrijving van St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbeeld

Inleiding

Ten noordwesten van de R.K. pastorie van de parochie van H. Antonius-Abt staat, gericht op het kruispunt van Kerkstraat en Goirleseweg, een ongesigneerd H. HART-BEELD, daterend uit omstreeks 1920.

Omschrijving

Het beeld staat op een uit drie traptreden bestaande polygonale onderbouw, waarop een hardstenen vierkante sokkel is geplaatst, geflankeerd door kleinere bloembakken van dito materiaal. Op de bakken de letters alfa (links) en omega (rechts), terwijl centraal het IHS-monogram staat afgebeeld. Op de uit hardstenen platen bestaande, verjongende opbouw is aan de voorzijde een hardstenen plaquette aangebracht met de tekst: "Komt / allen / tot mij". Het beeld is geschilderd, waarschijnlijk vervaardigd uit kunststeen en voorzien van een gietijzeren stralenkrans.

Waardering

Het beeld is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in Midden-Brabant, met name de bevordering van de H. Hartdevotie in het Interbellum; architectuurhistorische waarden: het heeft bijzonder belang voor de geschiedenis van de kerkelijke sculptuur; ensemblewaarden: het complex ia van bijzondere betekenis voor het aanzien van de voor de negentiende-eeuwse kerkdorpontwikkeling in Noord-Brabant typerende lintbebouwing.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerkelijke dienstwoning,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbeeld
location_on Monumenten Kaart rond Riel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!