Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Peel Raamstelling: kazemat in Deurne

Peel Raamstelling
Hoge Brug Ongenummerd E.A.
5750 AA, Deurne (Gemeente Deurne)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525628

Omschrijving van Peel Raamstelling: kazemat

Inleiding

Ten zuiden van de Hervormde kerk van Helenavaart staat, in de pastorietuin, aan de Helenavaart, de S (3a) flankerend KAZEMAT met piketnummer S206, daterende uit 1939-1940. De kazemat functioneerde als voorpost en diende de vijandelijke opmars naar de hoofdweerstandslinie te vertragen.

Omschrijving

De kazemat staat aan de westelijke zijde van en haaks op het kanaal. De kazemat kan flankerend vuur uitbrengen op de zuidelijk gelegen kruising van de Helenavaart en de oostelijke toegangsweg door de Mariapeel, de Sevenumseweg. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen gevechtsschade. Opvallend is de resterende oorspronkelijke camouflagebeschildering, die met name aan de oostelijke zijde nog goed zichtbaar is. Met rode verf zijn op het beton voegen geschilderd, zodat, waarschijnlijk in combinatie met een verdwenen pannendak, gesuggereerd werd dat men te doen had met een simpele schuur. Blijkens het oorspronkelijke verkenningsrapport uit maart 1939 werd de plek van de kazemat mede gekozen vanwege de gemakkelijke maskering door de aanwezigheid van de bestaandebeuk.

Waardering

De S-kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Peel Raamstelling: kazemat
location_on Monumenten Kaart rond Deurne

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt