Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Peel Raamstelling: kazemat in Deurne

Peel Raamstelling
Brug Ongenummerd E.A.
5750 AA, Deurne (Gemeente Deurne)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525625

Omschrijving van Peel Raamstelling: kazemat

Inleiding

Ten zuiden van de kruising van de spoorlijn Eindhoven-Venlo en het Kanaal van Deurne/Helenavaart/Defensiekanaal staat, langs het Kanaal van Deurne, de S (3a) flankerend KAZEMAT uit 1939-1940. De kazemat maakte deel uit van de hoofdweerstandslinie.

Omschrijving

De kazemat staat direct aan de westelijke zijde van het kanaal, en kan door de schietgaten flankerend en frontaal vuur op het kanaal en het directe voorterrein van het kanaal uitbrengen. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen gevechtsschade. Ten gevolge van de slechte bodemgesteldheid is de op staal gefundeerde kazemat voorzien van een verzwaarde vloerplaat.

Waardering

De S-kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Peel Raamstelling: kazemat
location_on Monumenten Kaart rond Deurne

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt