Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heilig Hartbeeld in Uden

Heilig Hart Groep
Kerkstraat 26
5401 BE, Uden (Gemeente Uden)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1930
Architect: Wim Harzing
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 525594
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding

In 1930 vervaardigde Wim Harzing voor de Sint Petrus Banden-parochie een HEILIG HART-GROEP. Deze zandstenen groep is geplaatst tussen pastorie en de al beschermde neoromaanse Petruskerk.

Omschrijving

Op een langgerekte betonnen plaat zijn twee beelden geplaatst. Links een compacte groep van de knielende Petrus met sleutel die een gezin van vader, moeder en kind beschermt. De knielende groep is gericht op het door de plooival sterk verticaal gerichte Heilig Hartbeeld, dat geplaatst is op een granieten sokkel en in een zegenend gebaar de hand opheft. Beide beelden zijn opzij gesigneerd W+M Harzing 1930. Het oppervlak van de beelden is licht verweerd, de hand van de Christus is opnieuw aangezet, evenals een vinger. Petrus mist een deel van zijn hand.

Waardering

De beeldengroep is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van H. Hartdevotie in het Interbellum. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het vernieuwende werk van de beeldhouwer W. Harzing. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de kerk en omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heilig Hartbeeld
location_on Monumenten Kaart rond Uden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt