Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Peel-Raamstelling: verdeelwerk annex stuw in Mill

Peel-Raamstelling
Defensiekanaal
5450 AA, Mill (Gemeente Mill En Sint Hubert)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525548

Omschrijving van Peel-Raamstelling: verdeelwerk annex stuw

Inleiding

Tussen kazemat 521 en 522 ligt in het Defensiekanaal een betonnen VERDEELWERK ANNEX STUW. Deze behoort tot het oorspronkelijke ontwerp van het Defensiekanaal en dateert uit 1939. Door middel van het verdeelwerk kon de hoogte van de waterstand in het Defensiekanaal worden geregeld: overtollig water werd, en wordt, in oostelijke richting naar de Raam en uiteindelijk de Maas afgevoerd.

Beschrijving.

Van de in het kanaal staande wand van de stuw resteert het betonnen casco met neerwaards gerichte ijzeren haken ter voorkoming van een infanterie-overschrijding. Ook de betonnen stuwvloer en -wanden zijn nog op hun plaats. De ijzeren schuif in de stuw is gedeeltelijk nog aanwezig.

Waardering.

Het verdeelwerk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig van een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne technieken, ter aanpassing van de waterhuishouding aan militaire doelen. Het geheel heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam.

Tags: weg- en waterwerken,stuw,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Peel-Raamstelling: verdeelwerk annex st…
location_on Monumenten Kaart rond Mill

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!