Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Valk: voormalige directeurswoning in Echt

"De Valk" Directeurswoning
Diepstraat 1
6101 AT, Echt (Gemeente Echt Susteren)
Limburg
Bouwjaar: 1900-1925
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525528
Type: Woonhuis

Omschrijving van De Valk: voormalige directeurswoning

Inleiding.

Voormalige DIRECTEURSWONING onderdeel van het complex dakpannenfabriek De Valk. De woning is gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw en kenmerkt zich door een blokvormige opzet onder tentdak met enkele hardsteen details op constructieve plaatsen. De woning is gelegen in de bocht van de Diepstraat en Aasterbergweg en verbonden met één van de fabriekshallen door middel van een gedeeltelijk oorspronkelijk tussenlid. In de noordgevel is een doorbraak gemaakt naar het in de jaren vijftig van de twintigste eeuw aangebouwde kantoorgebouw.

Omschrijving.

Directeurswoning gebouwd op een bijna vierkant grondplan, met aan de westzijde een eenlaags tussenlid dat voor de verbinding naar het bedrijfsgedeelte zorgt en aan de noordzijde een in de jaren vijftig van de twintigste eeuw toegevoegd kantoorgebouw. Het hoofdvolume telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een licht inzwenkend tentdak met schoorsteen in de nok. De schilden zijn belegd met genuanceerde Hollandse pannen. De afwatering vindt plaats via een omlopende en overstekende geprofileerde bakgoot op klossen. De in baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van een omlopende uitspringende plint. In deze plint zijn accentuerende natuurstenen blokjes opgenomen ter hoogte van de gevelhoeken. In de gevels bevinden zich voornamelijk rechthoekig afgesloten gevelopeningen, die aan de bovenzijde door een strek worden afgesloten en aan de onderzijde een hardstenen lekdorpel bevatten. Ze zijn voorzien van houten ramen onder veelruits bovenlichten. De gevels worden afgesloten met een omlopend fries in siermetselwerk. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel bevat rechts een forse driezijdige erker. Links bevindt zich de entreepartij. Deze entree wordt gevormd door een rechthoekige houten deur met rondboogvormig bovenlicht onder een gebogen, in hardsteen uitgevoerde luifel. De deur heeft kleine zijlichten die worden afgesloten met strekken voorzien van hardstenen hoekblokjes. De erker bevat in elke zijde een venster. De bovenzijde van de erker kraagt licht uit door middel van siermetselwerk. Hierboven eindigt de erker in een balkon omgeven door een in baksteen uitgevoerde opengewerkte balustrade. Op de verdieping bevinden zich een raam en een deur. De rechter zijgevel heeft vensters zoals beschreven in twee assen. In de eerste bouwlaag zijn dit drielichten onder veelruits bovenlicht, op de verdieping zijn stolpvensters toegepast. Tegen de linker zijgevel bevindt zich het tussenlid. Rechts ervan een toiletraampje. Boven de aansluiting van het tussenlid enkele oorspronkelijke gevelopeningen. Tegen de achtergevel bevindt zich over de volle breedte en hoogte de aanbouw uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Het interieur kenmerkt zich door een opzet op de begane grond met een ruime hal en kamers-en-suite aan de westzijde. In het interieur zijn voorts onder meer van belang een fraaie houten bordestrap in Art Deco-trant in de hal, de binnendeuren en de plafonds en deuren in de kamers-en-suite.

Waardering.

De voormalige directeurswoning is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de dakpannenfabriek De Valk. Het woonhuis heeft architectuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van een directeurswoning bij een fabriek uit de vroege twintigste eeuw en valt op door enkele kenmerkende details in ex- en interieur. Het woonhuis heeft vanwege de functie, historie en situering ensemblewaarde in samenhang met de overige complexonderdelen en speelt vanwege de stedenbouwkundig markant ligging op de hoek van het fabriekscomplex een beeldbepalende rol.

Tags: gebouwen, woonhuizen,beambtenwoning,bedrijfs-,fabriekswoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Valk: voormalige directeurswoning
location_on Monumenten Kaart rond Echt

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!