Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat K 23 in Baarlo

Vossenberg Bij 1
5990 AA, Baarlo (Gemeente Peel En Maas)
Limburg
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20021104
Rijksmonument ID: 525476

Omschrijving van Kazemat K 23

Inleiding

Aan de noordoostelijke (achter) zijde van de Vossenberg, ligt als onderdeel van de gelijknamige accesverdediging, B-kazemat K23. Direct ten noorden van de kazemat begint het Nationaal Park De Grote Peel. De kazemat ligt op de overgang van de zandrug naar de Grote Peel, in de bosrand.

Omschrijving

De B-kazemat flankeert het acces aan de achterzijde. Het flankeert vanwege de richting van de vuurmond de S-kazemat K24, welke strategisch is gepositioneerd aan de meest oostelijke zijde van de zandrug. De vuurmond is open. De kazemat is gaaf en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote historische belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat K 23
location_on Monumenten Kaart rond Baarlo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt