Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat K 22 in Baarlo

star star star star (1)
Vossenberg Bij 1
5990 AA, Baarlo (Gemeente Peel En Maas)
Limburg
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20021104
Rijksmonument ID: 525475

Omschrijving van Kazemat K 22

Inleiding

In de bosrand aan de zuidzuidoostelijke (front)zijde van de Vossenberg ligt als onderdeel van de gelijknamige accesverdediging, de S-kazemat K22, daterende uit 1939-1940.

Omschrijving

De kazemat heeft een indirecte historisch-ruimtelijke relatie met het (zuid)oostelijk gelegen voorterrein van de zandrug. Indirect, want de vijand werd immers van deze kant verwacht, maar de huidige verkaveling/ontginning dateert van nĂ  1940. De kazemat is gaaf en vertoont nagenoeg geen sporen van oorlogshandelingen.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote historische belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat K 22
location_on Monumenten Kaart rond Baarlo

Recensies (1)
    Kazemat K 22
    Vossenberg Bij 1, Baarlo, Limburg, NL
  • star star star star
    5
    Bij beschrijving wordt de kern Baarlo van Peel en Maas genoemd. Dit moet zijn Meijel. Is ook van toepassing bij alle kazematten van de Vossenberg
In de buurt