Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. Kerkhof Sambeek: anoniem grafkruis in Sambeek

R.K. Kerkhof Sambeek
Algemene Begraafplaats
5447 ZG, Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Noord Brabant
Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 525471

Omschrijving van R.K. Kerkhof Sambeek: anoniem grafkruis

Inleiding

In de noordwestelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat een ongedateerd en anoniem GRAFKRUIS, dat waarschijnlijk uit het eerste kwart van de twintigste eeuw dateert.

Omschrijving

Dit gietijzeren grafkruis is niet ajour en wijkt daarmee (met grafkruis 525224) af van de andere op de begraafplaats. In het centrum een opgelegde gietijzeren afbeelding van de gekruisigde Christus, omgeven door een stralenkrans; daarboven het opschrift INRI. De kruisarmen worden gesierd door florale motieven en eindigen in gestileerde ronde bladmotieven. Op de voet van het smalle en hoge kruis zijn een rouwende Maria, Maria Magdalena en Johannes afgebeeld. Het kruis is gesteld op een hardstenen gebosseerde sokkel.

Waardering

Het gietijzeren grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het gietijzeren grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel. Het is gaaf bewaard gebleven. Als onderdeel van een samenhangende reeks gietijzeren grafmonumenten is het zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,grafkruis,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. Kerkhof Sambeek: anoniem grafkruis
location_on Monumenten Kaart rond Sambeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!