De Waarzegster in Schiedam
Omschrijving van De Waarzegster
Inleiding
Voormalig DISTILLEERDERIJ-PAKHUIS "De Waarzegster", gebouwd in de periode 1825-1850, in opzet vermoedelijk ouder, in sobere Neo-Classicistische stijl. Het pand is vernoemd naar het merk "De Waarzegster", dat werd geproduceerd door de voormalige distilleerderij Schade & Buysing, later Schade & Van Westrum.
Bij een verbouwing in 1934, ten behoeve van het maken van kantoorruimte, naar ontwerp van bouwkundige N. Scheurkogel werden er drie vensters op de verdieping gemaakt ter plaatse van de oorspronkelijk aanwezige pakhuisvensters met een indeling en detaillering als op de kapverdieping.
NB: Tegenwoordig heeft het pand de functie van wijnhandel. De gevel aan de zijde van de Lange Haven is geen voorkant meer, maar achterkant. In de loop van de tijd hebben verschillende verbouwingen en doorbraken naar belendende panden aan de Lange Haven en achterliggende panden aan de Westvest erin geresulteerd dat het pand deel uitmaakt van een groter bedrijfscomplex.
Op de begane grond bevonden zich oorspronkelijk twee vensters in de gevel. De deurpartij kwam tot stand bij een verbouwing in 1949. De stoep werd toen aan de nieuwe indeling aangepast.
Omschrijving
Half vrijstaand distilleerderij-pakhuis, opgetrokken in gepleisterde baksteen en bestaande uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak met de noklijn haaks op de gracht, gedekt met rode Hollandse pannen. De voorgevel, voorzien van een hardstenen plint en cordonlijsten, bestaat uit een gepleisterde afgeknotte puntgevel met gekorniste lijst. De begane grond is voorzien van blokwerk en geblokte pilasters. Rechts bevindt zich de licht getoogde entree met dubbele paneeldeur, links een eveneens licht getoogd venster met hardstenen waterdorpel. Deur en venster zijn voorzien van een geprofileerde omlijsting, bekroond met ornamenten met pijnappelmotief. Aan de binnenzijde van het segmentvormig bovenlicht van de deur en het venster op de begane grond zijn diefijzers aangebracht.
Uiterst links, náást de eigenlijke voorgevel, bevindt zich een eveneens gepleisterde en van blokwerk voorziene poort tot het op het achterterrrein gesitueerde pand Lange Haven 51. Op de verdieping drie openslaande vensters met licht getoogde bovenlichten. De vensters worden bekroond door een doorgetrokken gekoppelde profiellijst, die ter hoogte van de vensters getoogd is. Ter hoogte van de kapverdieping bevinden zich in het midden twee gekoppelde en licht getoogde zesruitsvensters met aan weerszijden hiervan enkele, licht getoogde zesruitsvensters. De vensters zijn voorzien van hardstenen waterdorpels en worden bekroond met een gekoppelde profiellijst conform eerder beschreven.
De langsgevel is voorzien van een houten goot op consoles.
In het interieur wordt de in goede staat verkerende open houten spantenkap ondersteund door twee standvinken.
Waardering
Voormalig distilleerderij-pakhuis in sobere Neo-Classicistische trant, gebouwd circa 1825-1850 van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en beeldbepalende waarde.
Tags: gebouwen, woonhuizen,distilleerderij,nijverheid,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
R. Jenever (3 september 2015 02:00)
star star star starSchade & Van Westrum heeft nooit bestaan!
In de buurt
-
Pand met eenvoudige lijstgevel. In de parterre twee getoogde deuromlijstingen met authentieke, gesneden deur met fraai gesneden bovenlichten in Lod. XVI-trant. Stoep met stoeppalen Lange Haven 55, Schiedam
-
Pand met eenvoudige lijstgevel Lange Haven 49, Schiedam
-
Pand met gevel, waarvan de lijst gedragen wordt door klossen. Gepleisterde onderpui, waarin gesneden deuromlijsting en deur met gesneden trumeau, alsmede twee getoogde poorten. De vensters van de verdiepingen hebben gesneden middenstijlen en gietijzeren raamhekjes. Stoeppalen Lange Haven 59, Schiedam
-
Pand onder dwars zadeldak en met gepleisterde lijstgevel. Bordes met stoephek, gesneden deur, waarboven gesneden kalf; rechts een poort, eveneens met gesneden kalf. Smalle diepliggende vensters met hardstenen dorpels en late schuiframen. Houten kroonlijst, met in het fries triglyphen en metopen Lange Haven 57, Schiedam
-
IJsselstenen pakhuis met gepleisterde lijstgevel, van karakter derde kwart 19e eeuw door de getoogde vensteromlijstingen met stucomlijstingen Lange Haven 61, Schiedam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Schiedam (Zuid Holland)