Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel in Goudswaard

Oudendijk 36
3267 LS, Goudswaard (Gemeente Korendijk)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880
Publicatie: 20020830
Rijksmonument ID: 525356
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel

Inleiding

De BOERDERIJ met woonhuis met ingezwenkte halsgevel en Vlaamse schuur met langsdeel behoort bij het complex Oudendijk 36 in de gemeente Korendijk. Beide onderdelen werden omstreeks 1880 gebouwd. Het woonhuis is opgetrokken in een Eclectische stijl, de schuur wordt gekenmerkt door een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

De beide zijgevels van het woonhuis zijn in de loop van de 20ste eeuw verbouwd. Oorspronkelijk hebben in de linkergevel grote wagendeuren gezeten en werd een deel van de huidige woonkamer als wagenschuur gebruikt. De rechter zijgevel heeft een groot keukenraam gekregen.

De oorspronkelijk houten Vlaamse schuur is in de loop van deze eeuw versteend. De rechter zijgevel van de schuur is grotendeels veranderd; er zijn nieuwe vensters en een nieuwe deur ten behoeve van de bijkeuken, nieuwe schuifdeuren en matglazen vensters ten behoeve van een kiemschuur geplaatst. Het inwendige is de laatste decennia sterk gewijzigd. Aan de rechter zijgevel van de schuur bevindt zich nog een originele koeienstal. In de rest van de schuur zijn echter tegenwoordig koelcellen gebouwd voor opslag van aardappelen. Hierdoor is de spantconstructie aan het zicht onttrokken en zijn alle vensters geblindeerd.

Omschrijving

De schuur en het deels onderkelderde woonhuis hebben beide een rechthoekige plattegrond. Het woonhuis is voor het rechterdeel van de voorgevel van de schuur geplaatst.

Het woonhuis heeft één bouwlaag onder een zadeldak met wolfeind, bedekt met grijze Hollandse pannen. Op het dak staan twee gemetselde schoorstenen en een dakkapel aan de linkerkant. Het woongedeelte is boven een hardstenen plint opgetrokken in gele baksteen in kruisverband. De hoofdentree bevindt zich in het midden van de symmetrische, naar de dijk gerichte, ingezwenkte lijstgevel. Vóór de entree ligt een stoep met twee treden. De voorgevel telt vijf traveeën en wordt horizontaal geleed door een geprofileerde lijst onder de vensters van de begane grond en een geprofileerde cordonlijst tussen de begane grond en de eerste verdieping. In het bovenste deel van de gevel zijn sierankers aangebracht. Het fries onder de geprofileerde kroonlijst is versierd met vier rozetten. De voorgevel bevat beneden en boven getoogde vensters met T-schuiframen in een geprofileerde omlijsting met een decoratieve sluitsteen. Een vergelijkbare omlijsting staat rondom de hoofdentree. Deze bevat een paneeldeur met daarboven een snijraam met levensboom. In beide zijgevels bevinden zich muurankers, de rechter zijgevel heeft een origineel kelderraampje.

Het woonhuis heeft achter de hoofdentree een lange gang met aan weerszijden vertrekken. In het midden ligt ter rechter zijde onder de opkamer de kelder. Op de eerste verdieping bevindt zich de vliering.

De Vlaamse schuur die hoger en breder is dan het woonhuis is opgemetseld in rode baksteen in kruisverband en heeft een met riet gedekt zadeldak met wolfseinden. Alle gevels hebben eenvoudige muurankers. In de voorgevel van de schuur staat een dubbele mendeur met witte omlijsting, waarboven een getoogd venster met gietijzeren raam. In de bovengevel staat een halfrond venster met radiale tracering in het ijzeren raam. In de achter- en zijgevels zijn eveneens dergelijke vensters aangebracht. De linker zijgevel bevat naast twee schuifdeuren van recentere datum, eveneens een dubbele mendeur met witte omlijsting en kleine kruisvensters in beide delen. In de linker deur staat een kleinere deur (klinket) met witte omlijsting. Aan weerszijden van de mendeuren bevinden zich halfronde stalvensters met rollagen. De achtergevel is deels gedekt met asbestplaten.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een agrarisch bedrijf op de Zuid-Hollandse eilanden.

- De boerderij is van architectuurhistorisch belang als een rijk uitgevoerde versie van een voor de regio gangbaar type.

- De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de bijzondere ligging, in de bocht van de dijk.

- De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij met woonhuis met ingezwenkte …
location_on Monumenten Kaart rond Goudswaard

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!