Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schoorsteen in Delft

Ezelsveldlaan 61
2611 RV, Delft (Gemeente Delft)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1905-1911
Publicatie: 20030317
Rijksmonument ID: 525262

Omschrijving van Schoorsteen

Inleiding

SCHOORSTEEN behorende bij het complex Wertuigbouwkunde. De via een gemetseld stookkanaal met het kolenhuis annex ketelhuis verbonden schoorsteen maakt onderdeel uit van het werktuigkundig laboratorium van de Technische Hogeschool Delft voor de afdeling Werktuig- en Scheepsbouwkunde, dat van 1905-1911 gebouwd werd in de stijl van de vroege Neo-Hollandsche Renaissance naar ontwerp van Rijksbouwkundige voor de gebouwen van onderwijs J.A.W. Vrijman. Één van de drie hallen van het voormalige laboratorium was in gebruik als ketelhuis, waar stoom geproduceerd werd voor de aandrijving van de stoommachines, die in de grootste hal opgesteld stonden. Ten zuidwesten van het ketelhuis bevindt zich de schoorsteen.

Omschrijving

De schoorsteen is opgetrokken uit baksteen (kruisverband) vanuit een vierkante basis. Hoekblokken, 'kapitelen', banden en lijstwerk zijn uitgevoerd in kunststeen.

In de basis bevindt zich een ijzeren luik, dat toegang tot de schoorsteen geeft voor onderhoudswerkzaamheden. Boven de basis, die wordt afgesloten met uitkragende, natuurstenen lijsten, verspringt de sokkel trapsgewijs naar een hoge, ronde schacht. Deze verspringing geschiedt in drie delen, waarbij telkens forse, horizontale lijsten de verschillende delen accentueren. Op de hoeken zijn forse lisenen aangebracht, die eveneens met lijstwerk en 'kapitelen' de sokkel beklemtonen. Het eerste lid is achthoekig met op de hoeken forse lisenen. De twee delen daarboven zijn rond met wederom hoeklisenen. De schacht wordt met op regelmatige afstand aangebrachte banden ritmisch gearticuleerd. De sober gedetailleerde top is licht uitkragend.

Waardering

De vrijstaande schoorsteen van het werktuigbouwkundig laboratorium is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als

- uitdrukking van een functie en als functioneel onderdeel van het complex Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit;

- vanwege de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan.

De schoorsteen heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Ezelsveldlaan en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de omringende bebouwing, zowel van Werktuigbouwkunde als de overige, voormalige gebouwen van de Technische Universiteit.

Tags: gebouwen, woonhuizen,ketelhuis,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schoorsteen
location_on Monumenten Kaart rond Delft

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!