Schoorsteen in Delft
Omschrijving van Schoorsteen
Inleiding
SCHOORSTEEN behorende bij het complex Wertuigbouwkunde. De via een gemetseld stookkanaal met het kolenhuis annex ketelhuis verbonden schoorsteen maakt onderdeel uit van het werktuigkundig laboratorium van de Technische Hogeschool Delft voor de afdeling Werktuig- en Scheepsbouwkunde, dat van 1905-1911 gebouwd werd in de stijl van de vroege Neo-Hollandsche Renaissance naar ontwerp van Rijksbouwkundige voor de gebouwen van onderwijs J.A.W. Vrijman. Één van de drie hallen van het voormalige laboratorium was in gebruik als ketelhuis, waar stoom geproduceerd werd voor de aandrijving van de stoommachines, die in de grootste hal opgesteld stonden. Ten zuidwesten van het ketelhuis bevindt zich de schoorsteen.
Omschrijving
De schoorsteen is opgetrokken uit baksteen (kruisverband) vanuit een vierkante basis. Hoekblokken, 'kapitelen', banden en lijstwerk zijn uitgevoerd in kunststeen.
In de basis bevindt zich een ijzeren luik, dat toegang tot de schoorsteen geeft voor onderhoudswerkzaamheden. Boven de basis, die wordt afgesloten met uitkragende, natuurstenen lijsten, verspringt de sokkel trapsgewijs naar een hoge, ronde schacht. Deze verspringing geschiedt in drie delen, waarbij telkens forse, horizontale lijsten de verschillende delen accentueren. Op de hoeken zijn forse lisenen aangebracht, die eveneens met lijstwerk en 'kapitelen' de sokkel beklemtonen. Het eerste lid is achthoekig met op de hoeken forse lisenen. De twee delen daarboven zijn rond met wederom hoeklisenen. De schacht wordt met op regelmatige afstand aangebrachte banden ritmisch gearticuleerd. De sober gedetailleerde top is licht uitkragend.
Waardering
De vrijstaande schoorsteen van het werktuigbouwkundig laboratorium is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als
- uitdrukking van een functie en als functioneel onderdeel van het complex Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit;
- vanwege de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan.
De schoorsteen heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Ezelsveldlaan en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de omringende bebouwing, zowel van Werktuigbouwkunde als de overige, voormalige gebouwen van de Technische Universiteit.
Tags: gebouwen, woonhuizen,ketelhuis,industrie,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Schoorsteen Ezelsveldlaan 61, Delft
- Eenvoudige dubbele dienstwoning uit 1905-1911 Ezelsveldlaan 55, Delft
- Vm universiteitsgebouw Werktuigbouwkunde Nieuwelaan 114, Delft
- Sportverenigingsgebouw Nieuwelaan 51, Delft
- Voormalig laboratorium voor Microbiologie van de Technische Hogeschool Delft Nieuwelaan 1, Delft
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Delft (Zuid Holland)