Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Leonarduskerk: Koetshuis in Beek En Donk

R.K. Kerk
Kapelstraat 31
5741 CB, Beek En Donk (Gemeente Laarbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1910
Publicatie: 20020816
Rijksmonument ID: 525189
Type: Kerk

Omschrijving van Sint-Leonarduskerk: Koetshuis

Inleiding.

Achter de pastorie staat in de tuin een KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1910. De stijl van het gebouw is samengesteld uit verschillende motieven: de kap met houten betimmeringen met driespanmotief heeft elementen van de Chaletstijl, de steile dakhelling en een fors overstek doen Neo-Gotisch aan.

Omschrijving

Het eenslaags bakstenen gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een asymmetrisch (want aan de achterzijde lager aangezet) samengesteld zadeldak met tuile-de-nord pannen. Het dak heeft een steile helling en een fors overstek op gesneden houten korbelen. Het bakstenen muurwerk heeft een gebosseerde hardstenen plint en banden in een afwijkende kleur baksteen. De hoge topgevels zijn betimmerd. Het gebouw omvat drie delen: op de begane grond de eigenlijke koetsstalling en een paardenstal, terwijl op de zolder een tasruimte is ondergebracht. Deze hooizolder is toegankelijk via een luik met een hijsinstallatie onder overkragende topgevel, boven de inrijpoort van de stalling. In de gevels zijn eenvoudige lichten aangebracht, voorzien van een samengestelde omlijsting. De naast de stalling gelegen ruimte heeft een voordeur met samengesteld keperboog-bovenlicht, geflankeerd door lichten, en in de zijgevel een samengesteld venster, opgebouwd uit een centraal zesruits schuifvenster, geflankeerd door een T-schuifvenster.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het koetshuis. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere stijl en als uitzonderlijk voorbeeld van het late werk van C. Franssen. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriƫle bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Leonarduskerk: Koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Beek En Donk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt