Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Kapel met noordelijke blokvormige kloostervleugel in Sambeek

Grotestraat 69
5836 AC, Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1882
Architect: J. Kayser
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525186
Type: Kerk

Omschrijving van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Kapel met noordelijke blokvormige kloostervleugel

Inleiding

Tegen de westelijke, blinde gevel van de kloosterkapel is tegelijkertijd met de bouw van de zuidvleugel en de kapel een noordelijke blokvormige KLOOSTERVLEUGEL opgetrokken. Het gebouw dateert uit 1882 en is eveneens van de hand van J.

Kayser, Venlo. In het gebouw waren op de begane grond het noviciaat en een gastenkamer ondergebracht en op de etage de ziekenzaal en een zijkoor. Thans is een deel van de vleugel in gebruik bij het Katechetisch Centrum Boxmeer.

Omschrijving

De tweelaags vleugel heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak. Het sobere bakstenen muurwerk wordt bekroond door een met profielstenen gemetseld fries. Op de eerste etage zijn samengestelde houten kruisvensters, afgewisseld met smalle lichten, voorzien van smeedijzeren traliewerk.

In het interieur zijn onder meer van belang de eenvoudige houten vloeren met brede delen, de paneeldeuren en de zolderverdieping, met een onbeschoten kap met houten spanten, met een dubbele, tot in de nok doorlopende middenstijl. het op de begane grond aan de kapel grenzende zijkoor heeft een neogotische houten deur, afkomstig uit de biechtstoel en een plafond met zware moer- en kinderbinten.

Waardering

De kloostervleugel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp.

Tags: kerkelijke gebouwen,klooster, kloosteronderdl,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klooster Zusters Monialen Redemptoristi…
location_on Monumenten Kaart rond Sambeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!