Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schuur in Abbenbroek

Gemeenlandsedijk Zuid 23
3216 AH, Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1920/1930
Publicatie: 20020610
Rijksmonument ID: 525146
Type: Boerderij

Omschrijving van Schuur

Inleiding

De oorspronkelijk houten schuur, die naast het molenaarshuis aan de Gemeenlandsedijk Zuid is gelegen, is circa 1920 vervangen door een in baksteen opgemetselde SCHUUR. De schuur bestaat uit twee volumes. Het teruggelegen volume is aanzienlijk hoger en breder van formaat. Dit deel is waarschijnlijk circa 1930 aan het complex toegevoegd. Tegen de zuidzijde van het teruggelegen volume staat een aanbouw onder een lessenaarsdak.

De schuur is op onderdelen gewijzigd.

Omschrijving

De schuur is haaks op de dijk gebouwd. Het oudste rechthoekige volume ligt gelijkvloers met de dijk. Het volume telt één bouwlaag onder een mansardedak, haaks op de dijk. Achter dit volume ligt een tweede rechthoekig volume, aanzienlijk breder en hoger en, omdat het gebouw in de polder ligt, telt het gebouw twee bouwlagen onder een mansardedak. Aan de zuidzijde van de onderste bouwlaag bevindt zich een rechthoekige aanbouw onder een lessenaarsdak.

De daken zijn gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. De witte houten gootlijsten zijn geplaatst op eenvoudige klossen. Alleen de voorgevel aan de dijk is opgetrokken uit rode baksteen. In de gevel is een dubbele garagedeur opgenomen en in de top van de gevel een luik onder een hijsbalk. De overige gevels zijn gepleisterd en met gietijzeren segmentboogvormige en rondboogvensters geleed. In de kelderlaag van de achtergevel bevinden zich dubbele openslaande deuren.

Waardering

De schuur is als onderdeel van het molenaarscomplex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

- Het object is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een complex met een specifieke functie.

- Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schuur
location_on Monumenten Kaart rond Abbenbroek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!