Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Utrecht: keermuur met trappartij en zes opgestelde siervazen in Esbeek

De Utrecht
Lage Mierdseweg 17
5085 NC, Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1925
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 525058
Type: Overig

Omschrijving van De Utrecht: keermuur met trappartij en zes opgestelde siervazen

Inleiding.

Het terras van Rustoord wordt door een bakstenen KEERMUUR met TRAPPARTIJ en zes opgestelde SIERVAZEN gescheiden van het park. Deze constructie dateert uit omstreeks 1925, heeft in de aanleg elementen van de cottagestijl en is een schenking van het personeel.

Omschrijving.

Het object bestaat uit drie delen: de centrale trappartij met natuurstenen plaveisel en treden, wordt geflankeerd door op bakstenen muren gestelde kunststenen siervazen. Links en rechts van de trappartij zijn bakstenen muren met geïncorporeerde houten banken opgesteld. Op de bakstenen muren staan ook hier elk twee siervazen, identiek aan die bij de trappartij. Alle vazen dragen op de sokkel het opschrift "Personeel Mij. De Utrecht". Onder het paar centraal opgestelde vazen is in de muur een tweetal reliëfs ingemetseld, die betrekking hebben op het vignet van de Levensverzekeringsmaatschappij "De Utrecht"; links de afbeelding van een boomplantende jongeling en rechts een fruitoogstende grijsaard.

Respectievelijk met de tekst: "Voorzorg" en "Vruchten".

Waardering.

De siervazen zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en recreatie in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is gaaf bewaard gebleven en vrij zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,sport en recreatie,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Utrecht: keermuur met trappartij en …
location_on Monumenten Kaart rond Esbeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!