Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sluizencomplex St. Josephstraat, spuisluis in Diessen

Sluizencomplex St. Josephstraat
Sluiscomplex
5080 AA, Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1929
Publicatie: 20060522
Rijksmonument ID: 525056

Omschrijving van Sluizencomplex St. Josephstraat, spuisluis

Inleiding.

SPUISLUIS, aangelegd in 1929 en gebouwd in Functionalistische stijl.

Bij de sluis hoort een afwateringskanaal, dat terzelfdertijd parallel aan het Wilhelminakanaal werd gegraven en dient om overtollig water af te voeren.

Omschrijving.

De spuisluis bestaat uit een betonnen spuikom met twee heftorens op vierkante plattegrond, van wit geschilderd beton waarvan de bekisting zichtbaar gelaten is. De torens bevatten de electromotiren voor het bedienen van de hefdeuren. Tussen de torens bevinden zich de geklonken stalen hefdeuren, die door kettingen zijn verbonden met de contragewichten in de torens. In de heftorens bevinden zich stalen toegangsdeuren. De torens worden onderling verbonden door een stalen trekstang en een betonnen loopbrug.

De spuiskom heeft een geknikte vorm. De beschoeiïng is van beton.

Waardering.

De spuisluis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling door het creeëren van een oost-westverbinding door middel van de aanleg van een kanaal in het zuiden van Nederland. Het is tevens van belang als bijzonder voorbeeld van een technische ontwikkeling, onder meer de vroege toepassing van electromotoren. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, namelijk de infrastructuur samenhangend met het Wilhelminakanaal. Het is gaaf bewaard gebleven, in samenhang met de nog aanwezige oorspronkelijke aanleg en de structurele en visuele gaafheid van het gehele complex is van belang als uitdrukking van een sociaal-economische en geografische ontwikkeling en is waardevol vanwege gaafheid, typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: weg- en waterwerken,bedieningsgebouw,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sluizencomplex St. Josephstraat, spuisl…
location_on Monumenten Kaart rond Diessen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!