Boerderij "De Klaver": woonhuis in Herkingen
Omschrijving van Boerderij "De Klaver": woonhuis
Inleiding
Het WOONHUIS van het type villa, behorende tot het agrarische complex `De Klaver' aan de Wellestrijpsedijk 1 te Dirksland, is gebouwd rond 1930 en is een voorbeeld van Interbellum-architectuur. Aan de achtergevel is een muur gemetseld ter afscheiding van een betegeld terras. De achterdeur is vervangen. Zowel de deur als de muur zijn van ondergeschikt belang. In het interieur zijn eveneens wijzigingen doorgevoerd. Wel intact zijn de entree, de gang en de trappartij.
Omschrijving
Het woonhuis is geplaatst in de zuidoosthoek van het erf, met de nokrichting evenwijdig aan de Wellestrijpsedijk en de voorgevel gericht op de Korteweg. Rondom de woning is een gazon met border gelegen. Het woonhuis heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een mansardedak, gedekt met geglazuurde gesmoorde tuiles du Nord. Het dak is afgewolfd, met op de nokpunten pirons met bolornament. De houten geprofileerde gootlijsten met overstek zijn geplaatst op klossen. De goot aan de rechter zijgevel wordt doorbroken door een opgemetselde dakkapel met lessenaarsdak. In deze dakkapel is het venster van de trappartij ondergebracht. De gevel zijn opgetrokken uit rode baksteen in Vlaams verband. Ter hoogte van de onderdorpels van de schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten op de begane grond ligt een doorlopende rollaag. Boven de vensters op de begane grond en boven de vensters in de topgevels zijn eveneens doorlopende rollagen aangebracht. De voorgevel is verder gedecoreerd met een rollaag langs de trapsgewijs klimmende borstwering, waarop bakstenen pinakels zijn aangebracht.
De asymmetrische voorgevel (oostzijde) heeft een drie traveeën brede begane grond. In het midden staat een inpandige entree (portiek), met en geprofileerde houten paneeldeur en glas-in-lood bovenlicht. Voor de deur staan twee kunststenen traptreden. In de rechter travee bevindt zich een dubbel venster. Links van het midden bevindt zich een erker met afgeschuinde zijden, met in iedere zijde een venster. Boven de erker is een bakstenen balkonhek aangebracht. In de gevel bevinden zich hier dubbele openslaande balkondeuren met bovenlicht. Schuin boven de voordeur bevindt zich een kleiner dubbel glas-in-loodvenster. In het rechter bovendeel van de gevel bevindt zich een venster met schuifraam De asymmetrische achtergevel heeft in het midden van de begane grond de vernieuwde achterdeur. Links en rechts van de deur bevinden zich vensters met kantelend bovenlicht in de schuiframen. In de bovenlaag staan twee vensters met schuifraam.
De symmetrische linker zijgevel heeft vier vensters met schuiframen en persiennes. De twee middelste vensters zijn relatief dicht bij elkaar geplaatst.
De asymmetrische rechter zijgevel heeft links van het midden de opgemetselde dakkapel waarin een langwerpig dubbel venster met glas-in-lood is aangebracht. In het geveldeel onder de dakkapel bevinden zich twee kleine rechtgesloten vensters, die behoren bij de kelder en de toiletruimte. Rechts van het midden is in deze bouwlaag een dubbel venster met schuifraam en persiennes geplaatst. Ter rechter zijde van dit venster bevindt zich een deur met bovenlicht.
Het interieur bevat onder meer een trappartij met houten geprofileerde trappaal en trapleuning. Het glas-in-lood wordt gekenmerkt door een geometrische vormgeving.
Waardering
De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.
- De woonhuis van de boerderij is van cultuurhistorische belang als onderdeel van een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het boerderijtype met los van elkaar staande schuur en woonhuis.
- Het woonhuis is van architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van Interbellum-architectuur in de agrarische bouwkunst.
- Het woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de schuur en de varkensstal en vanwege de volledig vrije ligging.
- Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Boerderij "De Klaver": schuur Wellestrijpsedijk 1, Herkingen
-
Boerderij "De Klaver": varkensstal Wellestrijpsedijk 1, Herkingen
-
Sluis Battenoord. Stichtingssteen met opschrift en jaartal Battenoord 12, Nieuwe Tonge
-
De Dankbaarheid Molendijk 69, Herkingen
-
Hoeve "Torenstee" (voorheen "Bouw- en Veelust") Blindeweg 2, Dirksland
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Herkingen (Zuid Holland)