Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Grafmonument en familiegraf voor de familie van J.C. Meuwese (1816-1894) en diens echtgenote M.E. Moonen (1823-1886). in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1886
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524981

Omschrijving van Groenendaal: Grafmonument en familiegraf voor de familie van J.C. Meuwese (1816-1894) en diens echtgenote M.E. Moonen (1823-1886).

Inleiding

GRAFMONUMENT en familiegraf voor de familie van J.C. Meuwese (1816-1894) en diens echtgenote M.E. Moonen (1823-1886). Het graf is in 1886 in Eclectische vormen opgetrokken, naar alle waarschijnlijkheid door J. Bolsius en is gelegen aan de westelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 21.

Omschrijving

Het hardstenen grafmonument bestaat uit twee delen: een rechthoekige grafplaat met de inscriptie "grafkelder" en een daarnaast gelegen tombe met aan het hoofdeinde een opbouw met kruisbekroning. Het graf wordt omgeven door hardstenen voetplaten met vier hoge paaltjes op de hoeken en vier lage paaltjes daartussenin. Alle paaltjes zijn met elkaar verbonden door ijzeren schakelkettingen. De tombe is afgeschuind en heeft gecanneleerde consoles waarop de van inscripties voorziene grafplaat rust. Aan het hoofdeinde van de grafplaat is de opbouw geplaatst bestaande uit een sokkel met kruisbekroning. De sokkel zwenkt iets in en heeft aan de voorzijde een witmarmeren plaat met als inscriptie "Wees gegroet o kruis mijn enige hoop". Het geornamenteerde kruis is voorzien van driepassen aan de uiteinden.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologsiche ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste eclectische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Grafmonument en familiegra…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!