Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Grafmonument en grafkelder van de familie Terwindt, onder meer Th.M. Terwindt (1824-1884) en C.A. van Roosmalen (1795-1891) in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1884
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524980

Omschrijving van Groenendaal: Grafmonument en grafkelder van de familie Terwindt, onder meer Th.M. Terwindt (1824-1884) en C.A. van Roosmalen (1795-1891)

Inleiding

GRAFMONUMENT en grafkelder van de familie Terwindt. Bijgezet zijn onder meer Th.M. Terwindt (1824-1884) en C.A. van Roosmalen (1795-1891). Het monument werd in 1884 in Eclectische vormen vervaardigd door J. Bolsius uit 's-Hertogenbosch. Het graf is gelegen aan dde westelijke zijde van de bisschopkapel in sectie 21-13-01-03.

Omschrijving

Het hardstenen grafmonument bestaat uit een grafplaat met als inscriptie: grafstede der familie Terwindt. Hiernaast is een eenvoudige tombe gelegen met een driezijdig afgeschuinde grafplaat met stenen kruis bovenop. Aan het hoofdeinde bevindt zich een forse stèle op vierkante grondslag die bekroond wordt door een urn met doek. De stèle loopt taps toe tot een insnoering waarboven zich een uitspringende bovenbouw met frontons bevindt. Hierop is de urn geplaatst. Aan de voorzijde luidt de inscriptie: "onder de schaduw des heiligdoms in afwachting der zalige verrijzenis rusten hier ..". Aan de zijkanten zijn de namen der overledenen in inscripties vermeld. De signatuur bevindt zich aan de linkerzijkant van de stèle.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de kwaliteit van de toegepaste eclectische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Grafmonument en grafkelder…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!