Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Grafmonument voor Keesje Daniëls (24 juni 1903 - 3 januari 1906) in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524979

Omschrijving van Groenendaal: Grafmonument voor Keesje Daniëls (24 juni 1903 - 3 januari 1906)

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor Keesje Daniëls (24 juni 1903 - 3 januari 1906), vervaardigd door de Haarlemse beeldhouwer Louis J. Vreugde in romantisch/realistische vormen. Het bevindt zich ten westen van de bisschopskapel in sectie 21-21-02-42.

Omschrijving.

Grafmonument bestaande uit een rechthoekig hardstenen basement waarop een sokkel met beeld van rode zandsteen van circa 1.50 m hoogte is geplaatst. Het beeld stelt een op een wolk staande, ten hemel stijgende engel met slapend kind in de armen voor. Het kind heeft zijn armen om de nek van de engel geslagen. De engel heeft een ster op het voorhoofd. De signatuur bevindt zich onderaan de linkerzijde van de sokkel.

Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het kindergrafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de kwaliteit van de sculptuur en vanwege de plaats die het beeld inneemt binnen het oeuvre van L.J. Vreugde. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Grafmonument voor Keesje D…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!