Groenendaal: Grafmonument, opgericht voor M.H.L.J. van Banning-Bogaerts (+ 20-2-1897), L.W.L.E. Bogaerts (zestien jaren) en L.J.C. Bogaerts (+ 1915). in Den Bosch
Omschrijving van Groenendaal: Grafmonument, opgericht voor M.H.L.J. van Banning-Bogaerts (+ 20-2-1897), L.W.L.E. Bogaerts (zestien jaren) en L.J.C. Bogaerts (+ 1915).
Inleiding.
GRAFMONUMENT, opgericht voor M.H.L.J. van Banning-Bogaerts (+ 20-2-1897), L.W.L.E. Bogaerts (zestien jaren) en L.J.C. Bogaerts (+ 1915). Typologisch zeldzaam dubbelgraf met dubbele stèle (1897) in Eclectische vormen. De tombe werd in 1915 vervaardigd door P.L. Janssen. Het graf is gelegen ten westen van de bisschopskapel in sectie 21-13-02-13.
Omschrijving.
Graf bestaande uit een door hardstenen voetplaten omgeven tombe met aan het hoofdeinde twee, vrijwel identieke stèles. Op de voetplaten zijn acht hardstenen paaltjes geplaatst die met ijzeren schakelkettingen verbonden waren. Hiervan zijn nog slechts resten bewaard. De tombe heeft een iets afgeschuinde grafplaat met inscripties van de namen der overledenen. Op de grafplaat is een eenvoudig stenen kruis gelegd. Tegen de achterzijde van de tombe zijn de twee stèles naast elkaar geplaatst. Beide hebben een rechthoekige grondslag en lopen naar boven taps toe. In het midden hebben ze een insnoering. Aan de bovenzijde bevindt zich een omgaande lijst met segmentboog aan de voorzijde. De linkerstèle heeft een kalkstenen bovenbouw met een kruis dat met een doek omwikkeld is. Deze bovenbouw ontbreekt bij de rechterstèle. Onder de segmentboog links bevindt zich de volgende inscriptie: Waarom toch moest de dood zulk een bittere en vroege scheiding te weeg brengen. Onze gedachten zijn niet de gedachten van god en zijne wegen zijn niet de onze. De signatuur bevindt zich aan de rechtervoorkant van de tombe.
Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is zeldzaam en heeft kunsthistorisch belang vanwege de kwaliteit van de toegepaste eclectische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.
Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Groenendaal: Graf van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans en H.J. van der Meulen Herven 1, Den Bosch
-
Groenendaal: Graf van Bram Lafeber en Frans Moussau(l)t Herven 1, Den Bosch
-
Groenendaal: Graf Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom Herven 1, Den Bosch
-
Groenendaal: Grafmonument voor F.G. van Goch (1831-1894) en diens vrouw C. van Orimond (1837-1896). Herven 1, Den Bosch
-
Groenendaal: Grafmonument voor Keesje Daniëls (24 juni 1903 - 3 januari 1906) Herven 1, Den Bosch
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Den Bosch (Noord Brabant)