Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal:Graf van A. baron van Lamsweerde, zijn vrouw, en enkele anderen. in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1909
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524975

Omschrijving van Groenendaal:Graf van A. baron van Lamsweerde, zijn vrouw, en enkele anderen.

Inleiding.

GRAFMONUMENT en familiegraf met grafkelder voor A. baron van Lamsweerde (1834-1909), diens vrouw M.C.J. van Lamsweerde-Koch (1839-1915) en enkele andere leden van de familie. Het in 1909 in Eclectische vormen opgetrokken grafmonument is gelegen aan de westelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 21-13-02-05. Het geheel wordt omgeven door fraai gedetailleerde ijzeren paaltjes met kettingen.

Omschrijving.

Het grafmonument is omgeven door een hardstenen voetplaat met ijzeren paaltjes en kettingen. De tombe is centraal geplaatst en wordt geflankeerd door twee hardstenen grafplaten met daarop de namen van de overige overledenen. De tombe heeft een inspringend basement en een forse opgelegde grafplaat waarin cirkels met bas-reliëfs van een kruis en een rijk gedetailleerd familiewapen zijn aangebracht. Het monument heeft aan het hoofdeinde een halfhoge, getrapte stèle die eindigt in een met een kruis bekroonde rondboog waarin de epitaaf voor de eerst begravenen is uitgehakt. Bijzonder van vormgeving zijn de gietijzeren paaltjes die het graf omgeven. Deze worden naar boven toe steeds breder en zijn geornamenteerd met onder meer cannelures en bloemknoppen. De paaltjes staan met elkaar in verbinding door smeedijzeren schakelkettingen. Aan de rechterkant van de voorzijde zijn deze diagonaalsgewijs aangebracht met een gotiserend ijzeren kruis in het centrum. De kettingen linksvoor zijn verdwenen.

Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste eclectische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal:Graf van A. baron van Lamsw…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!