Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Graf A.F. Meijring, H.L.J.M. Meijring-Halewijn en nog enkele familieleden in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1918
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524973

Omschrijving van Groenendaal: Graf A.F. Meijring, H.L.J.M. Meijring-Halewijn en nog enkele familieleden

Inleiding.

GRAFMONUMENT van A.F. Meijring (1840-1918), diens echtgenote H.L.J.M. Meijring-Halewijn (1848-1920) en nog enkele familieleden. Het graf is circa 1918 in Eclectische vormen opgetrokken. De oorspronkelijke kruisbekroning is verdwenen. Het graf bevindt zich aan de oostelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 21-11-02-08.

Omschrijving.

Graf van hardsteen. De iets aflopende tombe met tweezijdig afgeschuinde grafplaat wordt aan drie zijden omgeven door een lage hardstenen afscheiding met vierkante hoekpaaltjes. De achterwand wordt gevormd door een getrapt oplopende stèle met sober geornamenteerde klauwstukken. De afscheidingswand en de tombe hebben een eenvoudig bladornament. De grafplaat heeft een in reliëf aangebrachte kelk aan de linkerzijde. In de grafplaat zijn verder de namen van de bijgezettenen uitgehakt. De stèle heeft een centraal aangebrachte tekstplaquette, waarboven in een segmentboog in reliëf "familie MEIJRING" is uitgehakt. De oorspronkelijke kruisbekroning is verdwenen.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Graf A.F. Meijring, H.L.J.…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!