Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Graf Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1909
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524971

Omschrijving van Groenendaal: Graf Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom (1879-1909), in 1909 vervaardigd door de Bossche steenhouwer N. Glaudemans en zn. in Eclectische vormen. Het graf is gelegen in sectie 24-11 aan de westelijke zijde van de begraafplaats.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een iets aflopende tombe met liggende hardstenen grafplaat met daarop een stèle met marmeren vrouwenbeeld. Het geheel is omgeven door een hardstenen omlijsting met zes eenvoudig geornamenteerde paaltjes die onderling door middel van een ijzeren schakelketting zijn verbonden. Het grafschrift is in reliëf op de grafplaat aangebracht. De basis van de stèle is aan de voorzijde met een omlijsting geornamenteerd. Hierboven bevindt zich een rotsachtige opbouw waarop een wit marmeren beeld van een staande vrouwenfiguur in klassiek gewaad is geplaatst. Ze heeft het hoofd (met ster op het voorhoofd) licht opgeheven en heeft een schriftrolletje in de rechterhand en rust met de linkerhand op een anker. De signatuur bevindt zich rechts op de omlijsting. Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Graf Alberdina Johanetta E…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!