Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Graf familie De Gruyter in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1911
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524970

Omschrijving van Groenendaal: Graf familie De Gruyter

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor de kruideniersfamilie De Gruyter, opgericht in 1911 in Um 1800 vormen. In de onderliggende grafkelder zijn verschillende leden van de familie bijgezet onder wie L.A. de Gruyter (1833-1911) en zijn vrouw M.E. de Gruyter-Lombarts (1837-1887). Het monument is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van de bisschopskapel in de zuidwestelijke punt van sectie 21-11-06-19. In vormgeving behoort het monument tot de voornaamste op de begraafplaats.

Omschrijving.

Het grafmonument heeft een vierkante, meerdelige plint, waarop een samengestelde hardstenen voetplaat rust die licht afloopt. Centraal hierop is het feitelijke monument geplaatst. Dit heeft een rechthoekige grondslag en bovenop een zich verjongend basement een reeks van vier centrale, gecanneleerde hoekpijlers met daartussen aan de zijkanten telkens twee gecanneleerde Ionische pijlers. De ruimte tussen elk pilasterpaar wordt opgevuld door een bewerkte marmeren steen waarin de namen van de overledenen zijn uitgehakt. Hierboven bevindt zich het entablement dat in het midden iets uitspringt. De bovenste zone wordt gevormd door een imitatiedak met gebogen schilden waarop leien gesuggereerd worden. Het centrale gedeelte bestaat uit een sober geornamenteerde, vierkante uitbouw met frontonbekroning aan alle vier de zijden. Bovenop deze uitbouw is een witmarmeren kruis met omgeslagen doek geplaatst.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het grafmonument heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste Um 1800 vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Graf familie De Gruyter
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!