Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Graf van Bram Lafeber en Frans Moussau(l)t in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524967

Omschrijving van Groenendaal: Graf van Bram Lafeber en Frans Moussau(l)t

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor Bram Lafeber (1932-1944) en Frans Moussau(l)t (1930-1944), in 1944-1945 in een Realistische stijl vervaardigd door de Bossche beeldhouwer Piet Verdonk (1901-1968). Beide jongens kwamen op 11 november 1944 om het leven toen een granaat die zij gevonden hadden, explodeerde. Het graf bevindt zich iets ten zuidwesten van het lijkenhuisje (onderdeel II) in sectie 19-03-07-12.

Omschrijving.

Het graf zelf is omlijst met losliggende blokken kalksteen. Het monument bestaat uit een smalle, in oorsprong rechthoekige, kalksteen (savonnières) en heeft een kale sokkel waarop in losse bronzen letters de namen en geboorte- en sterfdata van de jongens vermeld staan. Daarboven begint de gebeeldhouwde voorstelling die het dramatische moment vlak voor de ontploffing van de granaat weergeeft. De beide jongens zitten geknield bij een granaat en onderzoeken deze. Over hen heengebogen bevindt zich een engel die de armen en vleugels om hen heen gespreid heeft om ze als het ware mee naar het paradijs te nemen. In zijn linkerhand draagt de engel een lelie. Het monument is aan de linkerzijde gesigneerd met het monogram van Piet Verdonk.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche beeldhouwer Piet Verdonk.

Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste realistische vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Graf van Bram Lafeber en F…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!