Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Ansen

boerderijcomplex
Dwingelerweg 9
7964 KJ, Ansen (Gemeente De Wolden)
Drenthe
Bouwjaar: 1842
Publicatie: 20021125
Rijksmonument ID: 524964
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Omschrijving complexonderdeel 1: boerderij en erf

BOERDERIJ in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant (1842), opgetrokken uit bruinrode baksteen en gedekt door een rieten schilddak. Vlechtingen, geschulpte windveren; topschoorsteen met bord; ijzeren staafankers; uilenbord met geschulpte rand in achterste dakschild; koestaldeuren met ijzeren duimhengen. Krimp op de grens van woon- en bedrijfsgedeelte; woongedeelte met onderkeldering. In de asymmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) H-vensters (schuivend) met luiken en 1 1/2-steens hanenkammen (huidige verdeling niet origineel), deur met bovenlicht; twee vierruits zoldervensters. In de rechterzijgevel (oost) 15-ruits schuifraam met luiken en rollaag; klein venster. In het bedrijfsgedeelte onder meer getoogde en rechtgesloten ijzeren stalvensters, staldeuren, dubbele staldeuren en hoge baanderdeuren onder opgelicht dakdeel. In de linkerzijgevel (west) meerruitsvenster met luiken boven getralied kelderluik met rollaag en meerruitsschuifvenster daaronder. In het bedrijfsgedeelte zes opgeklampte staldeuren, waartussen getoogde en rechtgesloten ijzeren stalvensters, voorts twee rechthoekige ijzeren vensters met roedeverdeling. In de achtergevel (noord) twee opgeklampte staldeuren, twee halfronde en twee rechthoekige ijzeren stalvensters met verdeling.

INTERIEUR WOONGEDEELTE. De indeling van het deels onderkelderde woongedeelte is nagenoeg ongwijzigd. In het interieur is de voorkamer in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Aldaar onder meer houten balkenplafond, plankenvloer op plavuizen, houten bedstedenwand (gehout) met imitatiepanelen en kopjeskast, paneeldeuren (gehout), schouwtje met betegeling en ijzeren haardplaat en drie geheel betegelde wanden. In de met witjes betegelde wanden zijn één polychroom tableau en zeven monochrome tegeltableaus opgenomen (Bijbelse voorstellingen, twee vazen met bloemen en een hond). Mangaankleurige randtegels met polychrome motieven.

INTERIEUR STALGEDEELTE. In het driebeukige stalgedeelte met zes bintvakken zijn nog ankerbalkgebinten met gebogen korbelen en pen- en gatverbinding aanwezig. De koestallen zijn verwijderd. De zolder is geheel vernieuwd.

ERF. Het vrij gave erf, met vier putten, is gedeeltelijk met keitjes bestraat. De (hoogstam)boomgaard, met voor het huis twee knotlinden, wordt aan de zuidzijde begrensd door een haagdoorn, voor het overige door eenvoudige houten hekwerken.

Waardering Boerderij met erf van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom

- vanwege de architectuur- en kunsthistorische waarde van met name het woongedeelte

- vanwege de aanwezigheid van de ankerbalkconstructie in het stalgedeelte

- vanwege de herkenbaarheid en de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en van delen van het interieur (indeling en uitmonstering)

- vanwege de herkenbaarheid en vrij hoge mate van gaafheid van het erf

- als goed voorbeeld van een voor de streek karakteristiek boerderijtype

- als schakel in de ontwikkeling van de Drentse boerderijbouw

- als waardevol en identiteit versterkend onderdeel van het dorp Ansen

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele samenhang met de overige complexonderdelen

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij in ambachtelijk-traditionele …
location_on Monumenten Kaart rond Ansen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!