Vijzelhove in Maarssen
Omschrijving van Vijzelhove
Inleiding
Begin 1900 gebouwd DUBBEL WOONHUIS `Vijzelhove', opgetrokken in neo-Hollandse renaissancestijl. Het opschrift op de luifel: `Jan bedenckt 't Piet volbrengt 't Klaesgien laeck 't Ach wat maeckt 't' is in 1930 toegevoegd door leraar en schrijver Kees Valkenstein.
Omschrijving
Het aan de Bolensteinseweg gelegen dubbele woonhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt een bouwlaag onder afgeplat schilddak, gedekt met rode oude Hollandse pannen. De in rode baksteen opgetrokken gevels zijn met sierbanden en -motieven in gele verblendsteen verlevendigd. De vensters hebben getoogde ontlastingsbogen, in de voorgevel met gele verblensteen, en zijn voorzien van een roedenverdeling.
De voorgevel of zuidoostgevel is symmetrisch van opzet. De breede topgevel heeft aan beide zijden een trapmotief met vier treden en is recht afgesloten met een bakstenen opengewerkte balustrade. Op de uitkragende hoeken zijn bolvormige bekroningen aangebracht. De eerste bouwlaag is twee maal vier venstereenheden breed met gespiegeld om de middenas, een entreepartij en een kruiskozijn. De entree bestaat uit een paneeldeur met waaiermotieven en deurklopper en aan de buitenzijde een zijlicht, alle met bovenlicht. Tussen de eerste en tweede bouwlaag is over de volle breedte van de gevel een houten luifel aangebracht. Hierboven bevinden zich drie vensterassen. Links en rechts is een kruiskozijn aangebracht met stolpraam en roedenbovenlichten. In het midden zijn twee vensters gezet, gescheiden door een smalle muurdam. In de top zijn tussen de vensters twee gevelstenen gezet, de één met een vijzel, de ander met de tekst `Hove'. De linkerzijgevel is blind.
De rechterzijgevel heeft een tweetal kruiskozijnen met stolpramen en roedenbovenlichten onder ontlastingsbogen. De achtergevel is symmetrisch van opzet. Hiertegen is in het midden een eenlaags uitbouw onder plat dak gezet met een kozijn waarin een deur en twee roedenvensters, allen met bovenlichten. De achtergevel bevat voorts in de eerste bouwlaag aan beide zijden van de uitbouw een kruiskozijn. De geveltop heeft een vergelijkbare indeling als de voorgevel. In het midden is een grote schoorsteen aangebracht die uit de aanbouw komt en als een luchtboog naar de gevel loopt. De schoorsteen is voorzien van een Y-vormig anker en het schuine deel is gedekt met rode Hollandse pannen. De topgevel heeft twee schuine zijden en is recht afgesloten met in het midden de schoorsteen en op de hoeken met schouderstukken en oren.
In het pand nummer 7 bevindt zich in de woonkamer een houten bankje en een haardpartij met driezijdige houten schoorsteen en beeldhouwwerk van een hond en een kat, vervaardigd door Kees Valkenstein.
Waardering Dubbel woonhuis: van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een dubbele woning van begin 1900 in neo-Hollandse renaissancestijl, met name vanwege de gave hoofdvorm van het exterieur en de detaillering, b.v. de schoorsteen.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Cock Durieux (14 augustus 2015 02:00)
star star star starWij zijn van 1991 tot 2005 eigenaar geweest van het pand Bolensteinseweg 5. Een heerlijk huis op een fantastisch plekje. Het uiterlijk was aantrekkelijker dan het wooncomfort.
In de buurt
-
Bolenstein inclusief tuinkoepel, hekwerk met aansluitende bijgebouwen Bolensteinseweg 1, Maarssen
-
Gymnastiekzaal Gaslaan 12, Maarssen
-
Gepleisterd pand met zadeldak, samengevoegd met nr. 18 Schippersgracht 19, Maarssen
-
Pand met brede voordeur met bovenlicht Schippersgracht 17, Maarssen
-
Pand met zadeldak en lijstgevel Schippersgracht 16, Maarssen
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Maarssen (Utrecht)