Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort bij Tienhoven, aardwerk in Tienhoven

Fort Tienhoven
Nieuweweg 20
3612 NB, Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1848-1850
Publicatie: 20011224
Rijksmonument ID: 524838
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Fort bij Tienhoven, aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1

Het uit 1848-1850 stammende AARDWERK van het Fort bij Tienhoven is een verhoogd, door water omgeven terrein met een ongeveer ovale vorm. Het aardwerk is beplant met iepen en struikgewas. Het ligt in de as van de Nieuweweg, die aan de zuidzijde om het aardwerk heen geleid is. Ten westen en oosten loopt de Tienhovense Vaart, aan de zuidzijde de Nieuweweg, een acces dat is omgelegd door de aanleg van het fort en tevens dienst deed als inundatiekade. Het aardwerk is afgevlakt, maar deels nog geaccidenteerd. Aan de westzijde resteren in de gracht alleen de landhoofden van de toegangsbrug. Het bomvrije wachthuis in het midden stamt uit 1848-1850, het wachtgebouw bij de entree aan de westzijde uit 1880. In 1939-1940 werd een mitrailleurkazemat gebouwd aan de noordzijde op het aardwerk.

Ten zuiden en noorden, aan weerszijden van de Nieuweweg en de Tienhovense Vaart, zijn in 1885-1886 épaulementen aangebracht ter versterking van de militaire situatie. Op deze verhogingen zijn in 1939-1940 twee groepsschuilplaatsen en een mitrailleurkazemat geplaatst.

Waardering complexonderdeel 1

Het aardwerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een rond omgracht fort uit XIXb/c, alsmede van krijgshistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland in de negentiende eeuw. Tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Tags: verdedigingswerken,aardwerk,omwalling,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort bij Tienhoven, aardwerk
location_on Monumenten Kaart rond Tienhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!