Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Amsterdam

Vondelstraat 108
1054 GR, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1882
Architect: P.J.H. Cuypers
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 524833
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Inleiding

In 1882 naar een ontwerp van de architect dr. P.J.H. Cuypers in eclectische stijl tot stand gekomen PASTORIE van de in 1870-1880 eveneens naar een ontwerp van Cuypers tot stand gekomen en reeds onder MNO 5907 beschermde H. Hartkerk/Vondelkerk. De pastorie ligt ten noorden van de kerk op een teruggerooid perceel aan de rond de Vondelkerk lopende Vondelstraat met kleine voor- en achtertuin. De pastorie valt op door het doorlopende balkon op de eerste verdieping en de portiektrap.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen pastorie met vier bouwlagen: een hoog souterrain, een hoofdverdieping en twee verdiepingen onder afgeplatte dubbele dwarskap met pannen. Gemetselde gedrongen schoorstenen op de noklijn. Met rode baksteen gemetselde gevels in afwisselend koppen- en strekkenlagen en kraalprofielen bij de deur- en vensteromlijstingen. Aan de onderzijde rust de gevel op een plint met afschuining en aan de bovenzijde eindigt de gevel in een eenvoudige gootlijst op uitkragende kroonlijst met blok- en muizentand. Aan weerszijden doorbreekt een gemetselde gedrongen pijler op uitkraging de gevelbeëindiging. De vier traveeën brede voorgevel heeft bij het souterrain één gekoppeld en twee enkelvoudige vensters onder gemetselde segmentboog. Aan de rechterzijde de hoofdtoegang met trap en in getoogd portiek, waarboven een geleed bovenlicht. Eenvoudige gevellijst en smeedijzeren muurankers. Op de hoofdverdieping drie hoge schuiframen met glas-in-lood bovenlichten, waarboven segmentboognissen met siermetselwerk. Op de verdieping een doorlopend balkon over de gehele breedte van de voorgevel op vijf zware natuurstenen consoles met voluut en met sierlijk smeedijzeren hek. Twee schuiframen met glas-in-lood bovenlichten en twee vergelijkbare dubbel openslaande balkondeuren. Eenvoudige gevellijst waarboven de vier minder hoge maar evenzeer vergelijkbare vensters van de tweede verdieping, alle voorzien van segmentboognissen met siermetselwerk. Muurankers en sierlijk smeedijzeren hijsanker.

Waardering

Uit 1882 daterende voormalige pastorie van de Vondelkerk van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde en typologische waarde als kenmerkend voorbeeld van een laat-negentiende eeuwse kerkelijke dienst woning en de relatief zeldzame toepassing van een frontbalcon. Verder van belang wegens ensemblewaarde met de Vondelkerk.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt