Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fontein Wilhelminapark in Venlo

star star star star (1)
Wilhelminapark 12
5911 ED, Venlo (Gemeente Venlo)
Limburg
Bouwjaar: 1921
Publicatie: 20030203
Rijksmonument ID: 524748
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Fontein Wilhelminapark

Inleiding

Fontein in sleutelgatvormige vijver in de parkaanleg van het Wilhelminapark. De fontein is in 1921 vervaardigd naar ontwerp van architect Michel de Klerk in de stijl van de Amsterdamse School, ter vervanging van de oorspronkelijke rotsfontein uit 1892.

Omschrijving

De uit koper vervaardigde fontein rust op een rechthoekig basement, welk aan weerszijden is afgerond. Aan de voet van het object staat de tekst: "Aan burgermeester van Rijn, 1921, door de Venlosche Burgerij". Op de fontein zijn sculpturen aangebracht, welke zijn vervaardigd door Hildo Krop.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stichting van villaparken vanaf het einde van de 19e eeuw. Het object heeft architectuurhistorische waarde als bijzonder ornament in de parkaanleg en als specimen van het oeuvre van architect Michel de Klerk. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, het villapark, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,fontein(l),tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fontein Wilhelminapark
location_on Monumenten Kaart rond Venlo

Recensies (1)
    Fontein Wilhelminapark Fontein Wilhelminapark
    Wilhelminapark 12, Venlo, Limburg, NL
  • star star star star
    3
    De beschrijving bevat wat onduidelijkheden. Volgens mij is de fontein van graniet en niet van koper. De beelden zijn niet gemaakt door Hildo Krop, maar door Louise Beijerman.
In de buurt