Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Landgoed Voorlinden, koetshuis in Wassenaar

Buurtweg 88a
2244 AG, Wassenaar (Gemeente Wassenaar)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1912/1921
Publicatie: 20040816
Rijksmonument ID: 524574
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Landgoed Voorlinden, koetshuis

Inleiding complexonderdeel 7

Het (voormalig) KOETSHUIS met inpandige dienstwoning behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in in Engelse Cottagestijl. Het koetshuis is in 1921 door Swaneveld en Bos aan de westzijde uitgebreid met een stalgebouw, waardoor het oorspronkelijke winkelhaakvormige gebouw een U-vormige plattegrond gekregen.

Omschrijving

Koetshuis van één bouwlaag op U-vormige plattegrond onder schilddaken met rode leipannen. De in rode baksteen opgetrokken gevels zijn gedeeltelijk aangesmeerd met ruw pleisterwerk. Recht gesloten draaivensters met kleine roedenverdeling.

Symmetrische voorgevel (oost) met grote dubbele inrijdeur en halfrond bovenlicht onder rondboog (doorrit) in een midddenrisaliet onder afgewolfde steekkap. In de westgevel aan de binnenplaats een identieke grote dubbele deur van de doorrit en twee vensters. Aan weerszijden van de risaliet aan elke kant twee vensters en in het dakschild vier dakkapellen in de vensterassen. In de zuidgevel aan de binnenplaats een opgeklampte staldeur met zijlicht in een iets uitgebouwd portaal onder doorgetrokken dakschild. Tweede entree onder hooiluik in dakkapel. De noordgevel is nagenoeg blind op enkele kleine stalramen direct onder de overkragende gootlijst na. Hoog opgaand risaliet met deur en bovenin een samengesteld, om de hoek lopend, venster met kleine roedenverdeling. De geveltop van de risaliet onder steekkap is bekleed met gepotdekseld hout.

INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling van het koetshuis is grotendeels bewaard gebleven. In de vleugel met de doorrit een tuigkamer met hoge wandbetimmering waarin een tuigkast en schouw met spiegel zijn opgenomen. In het stalgedeelte betegelde wanden (stermotief omsingeld door riemmotief) en orginele paardenboxen met houten schotten en ijzeren traliewerk, afgesloten door gietijzeren kolommetjes met koperen knop.

Waardering

Het uit 1912 daterende koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde als historisch functioneel en ruimtelijke onderdeel van de buitenplaats Voorlinden en vanwege de Engelse Cottagestijl.

Het pand is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Landgoed Voorlinden, koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Wassenaar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!