Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blanckenburg, herenhuis in Wassenaar

Buurtweg 42
2244 AE, Wassenaar (Gemeente Wassenaar)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1906 (omstreeks)
Architect: G.J. van der Mark (vermoedelijk) Mark, G.J., van der G.J. van der Mark (vermoedelijk)
Publicatie: 20031013
Rijksmonument ID: 524564

Omschrijving van Blanckenburg, herenhuis

Inleiding complexonderdeel 8

Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorend WOONHUIS van het type herenhuis, gelegen naast boerderij Blankenhoeve en gebouwd omstreeks 1906 in Overgangsstijl met elementen uit de Neo-Renaissance gebouwd, vermoedelijk naar ontwerp van de plaatselijke architect G.J. v.d. Mark.

Omschrijving

Vrijstaand, tweelaags pand met een L-vormige plattegrond. Vanaf een hardstenen plint, afgesloten door een rollaag, opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) met sierbanden in gele verblendsteen. De twee haaks op elkaar geplaatste schilddaken hebben verschillende nokhoogtes en zijn gedekt met gesmoorde, geglazuurde Hollandse pannen. De uitkragende goot wordt gedragen door klossen.

Zuidgevel met links een risalerend bouwdeel. Hiervoor is een houten serre met snijwerk geplaatst met daarop een balkon met gesneden balusters. Achter het balkon dubbele balkondeuren met zij- en bovenlichten onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen een siermetselwerk in de boogtrommel. Centraal boven dit geveldeel een dakkapel onder een overstekend zadeldak. Rechts van het risalerende bouwdeel is op de begane grond een dubbele terrasdeur onder een bovenlicht geplaatst en op de verdieping een balkon op gesneden klampen voorzien van een balustrade met snijwerk. Het balkon is toegankelijk via een glasdeur onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen. In de westelijke gevel is op de begane grond en de verdieping een T-venster geplaatst met luiken. Ter halve verdiepingshoogte een rondboogvormig venster met glas-in-lood.

De noordgevel is overwegend blind en heeft een eenlaagse aanbouw waarin een rondboogvormige, houten deur geplaatst is.

De oostgevel heeft in de oksel en twee lagen tellend bouwdeel en een houten serre-achtige aanbouw waarin een eenvoudige deur geplaatst is. In het risalerende bouwdeel ter plaatse van beide bouwlagen een venster. In het, in de oksel geplaatste bouwdeel een rondboogvormig venster met glas-in-lood.

Waardering

Uit 1906 daterend woonhuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een herenhuis behorend bij een boerderij op de buitenplaats Blanckenburg.

Huis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis is Overgangsstijl naar ontwerp van de architect G.J. van der Mark.

Wat betreft het exterieur is het pand gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het pand heeft ensemblewaarde in combinatie met de daarnaast gelegen boerderij Blankenhoeve en vanwege de historisch functionele, visuele en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blanckenburg, herenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Wassenaar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!