Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

WAVO-park, bejaardenwoningen in Wassenaar

Schouwweg 81
2243 BL, Wassenaar (Gemeente Wassenaar)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1927
Architect: S. de Clerq Clerq, S., de S. de Clerq
Publicatie: 20040830
Rijksmonument ID: 524546
Type: Gebouw

Omschrijving van WAVO-park, bejaardenwoningen

Inleiding complexonderdeel 1

Hoofdonderdeel van het WAVO-park wordt gevormd door de BEJAARDENWONINGEN bestaande uit beneden- en bovenwoning met WINKEL en voormalige theesalon, in 1927 ontworpen door de Haagse architect S. de Clerq, die tevens optrad als huisarchitect van de opdrachtgevers, het echtpaar Van Ommeren-de Voogt.

Omschrijving

In opzet een symmetrisch opgezet complex op halve cirkelvormige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak, heeft een ritmische gevelgeleding met hogere hoek en middenpaviljoens en iets lager boven de gevellijn uitspringende tussenpaviljoens. Het trasraam van vlakke waalklinkers wordt afgedekt door een rollaag, waarboven de gevels zijn opgetrokken van grauwe waalklinkers. Deur- en vensterpartijen worden afgedekt door brede rollagen. De gevels hebben een traveeindeling met zeer vlak gestileerde ionische pilasters van de kolossade orde met terracotta sierblokjes als kapiteel, die opgaan vanaf de als basement fungeerde begane grond. Terccacotta is verder decoratief toegepast voor de lekdorpels, als sierblokje met vensterafdekkingen op de verding. Belang sierend element zijn de terracotta reliefs met bloemmotief, waarvan de namen eronder in terracotta zijn aangeven. Tevens komen terracotta reliefs voor met de naam en het stichtingsjaartal van het complex. Natuurstenen dekplaten zijn toegepast als dekplaat voor de borstweringsmuren van de trap. De rechtgesloten enkele en samengestelde vensterpartijen hebben voor het merendeel de oorspronkelijk stalen kozijnen met roedenverdeling. Dit geldt eveneens voor een deel van de balkondeuren. De entreedeuren zijn teakhouten paneeldeuren met spieraam, deels voorzien van een houten luifel met daarboven een roedenverdeeld bovenlicht. De rechtgesloten gevels worden afgesloten door een breed fries, dat gedragen door de pilasters, bestaat uit een houten sierlijst, een gemetseld band, welke worden afgesloten door een geprofileerde overstekende houten gootlijst.

De winkel bevindt zich achter de noordwestelijke voorgevel van het noordelijk hoekpaviljoen is vijf traveeen breed met een risalerende middendeel van drie traveeën waarvan de middelste het breedste is. Op de begane grond bevinden zich in de middenrisaliet drie winkelruiten met roedenverdeelde bovenlichten. In de meest rechtse travee bevindt zich de entreedeur, voorzien van roedenverdeelde zij- en bovenlichten. De meest linkse travee heeft een roedenverdeeld raam. Op eerste de verdieping bevindt zich in elke travee één venster. Op de twee verdieping bevindt zich aan weerszijden een zesruits raam. Aan weerszijden van de middentravee bevindt zich terracotta reliëf met de tekst: "ANNO" en "1927".

De noordwestelijke voorgevel van het zuidelijke hoekpaviljoen heeft een vergelijkbare opzet.

Waardering

De bejaardenwoningen met winkel van het WAVO-park zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde:

- als karakteristiek en vroeg voorbeeld van de typologische ontwikkeling van bejaardenwoningen in een niet stedelijk gebied uit de jaren '20 van de 20ste eeuw;

- als voorbeeld van bejaardenwoningen in Engelse Landhuisstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw;

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling, waarbij particulieren stichting woningen staat voor bepaalde groepen uit de samenleving.

- doordat het complex van belang is voor de oeuvre van de Haagse architect S. de Clerq;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel met bijzondere sociaal-culturele waarden;

- vanwege de bijzondere situering in een landschappelijk gebied, waarbij het gebouw qua bouwstijl en hoofdvorm aan bij het landelijk karakter ervan.

De bejaardenwoningen met winkel zijn vrij gaaf in hoofdvorm en wat betreft materiaalgebruik en detaillering. Het interieur heeft verschillende oorspronkelijke interieuronderdelen. De bejaardenwoningen met winkel zijn van belang vanwege de architectonische kwaliteit en de ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische samenhang met de overige samenstellende onderdelen van zowel dit complex als het hoofdcomplex.

Tags: liefdadige instell.,bejaardentehuis,sociale zorg, liefdadigh.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar WAVO-park, bejaardenwoningen
location_on Monumenten Kaart rond Wassenaar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt