Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Plantsoen Burchtplein, gedenkbank met pergola's in Wassenaar

Burchtplein
2240 AA, Wassenaar (Gemeente Wassenaar)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1928
Architect: J.J. Brandes Brandes, Co J.J. Brandes
Publicatie: 20020416
Rijksmonument ID: 524534
Type: Overig

Omschrijving van Plantsoen Burchtplein, gedenkbank met pergola's

Inleiding complexonderdeel 2

GEDENKBANK met PERGOLA`S, in 1928 ontworpen door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School, geplaatst ter ere van burgemeester Storm van 's Gravensande. De gedenkbank met pergola is de pendant van de tegenover gelegen muziektent en is gesitueerd in de zuidwesthoek van het plantsoen, in het verlengde van de middenas gelegen wetering.

Omschrijving

Uit rode handvormsteen (kettingverband) opgetrokken zitbank heeft een segmentboogvormig grondvlak, dat aan weerszijden eindigt in een pergola. De gebogen leuning van de bank wordt gesloten door een kantstaande rollaag, en heeft in het midden een natuurstenen haut-reliëf met de tekst: 'BURGEMEESTER STORM VAN 's GRAVENSANDE' De hardstenen zitting van de bank rust op gemetselde pijlertjes. Op de afsluitende muurtjes van de bank is een natuurstenen reliefsteen aangebracht met het jaartal '1911' en '1928'.

Op de twee pijlers van de pergola`s rust een houten ligger met dwarsbalkjes. De pijler tegenover de gedenkbank wordt geflankeerd door een dwarsmuurtje met gemetselde bloembakken langs de waterpartij.

Waardering

De uit 1928 daterende gedenkbank met pergola is van algemeen belang wegens architectuur- , cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als representatief voorbeeld van een karakteristieke monument uit de jaren '20 van de 20ste eeuw, ontworpen in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School;

- als onderdeel van het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, de grondlegger van de Nieuwe Haagse school;

- door de karakteristieke vormgeving en detaillering van de gedenkbank en de pergola in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School;

- vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering;

Verder stedenbouwkundig van belang vanwege de historische ruimtelijke en functionele relatie met de omringende plantsoenaanleg.

Tags: losse objecten, ed.,zitbank,straatmeubilair,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Plantsoen Burchtplein, gedenkbank met p…
location_on Monumenten Kaart rond Wassenaar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt