Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Plantsoen Burchtplein, aanleg in Wassenaar

Burchtplein
2240 AA, Wassenaar (Gemeente Wassenaar)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1928
Architect: J.J. Brandes en J.T. Wouters Brandes, Co J.J. Brandes en J.T. Wouters
Publicatie: 20020416
Rijksmonument ID: 524533

Omschrijving van Plantsoen Burchtplein, aanleg

Inleiding complexonderdeel 1

PLANTSOENAANLEG, in samenwerking met J.T. Wouters in 1928 ontworpen in een Decoratieve Tuinstijl door de Haagse architect J.J. (Co Brandes). De tuin- en landschapsarchitect H. Roeters van Lennep was, als adviseur van de gemeente, toezichthouder tijdens de aanleg van het park. Voor de waterpartij is gebruik gemaakt van de reeds bestaande oude wetering.

Omschrijving

Ellipsvormig, plantsoen met in de middenas een T-vormige langgerekte, waterpartij, waarvan de lange as centraal is gesitueerd en de dwarsas zich aan de bredere noordoostzijde bevindt. Aan deze zijde biedt de hoger gelegen muziektent een ruim uitzicht over de waterpartij, die aan de zuidwestzijde wordt afgesloten door de gedenkbank met pergola. In het midden van de waterpartij is een fontein geplaatst.

Rondom de waterpartij bevinden zich gazons, een wandelpad en vaste plantenborders met een gevarieerde beplanting qua kleur en vorm. In de beide oksels van de T-vormige waterpartij staan twee Watercypressen (Metasequoia glyptostroboides). Langs het water staan enkele Treurwilgen, verder ondermeer een beplanting met prunes, coniferen.

De gedenkbank aan de zuidwestzijde heeft een hoge haag met taxussen. Nabij de muziektent staan twee kastanjebomen.

Waardering

Plantsoenaanleg behorend bij het Burchtpleincomplex is van algemeen belang vanwege de architectuur- tuin- en cultuurhistorische waarde:

- als representatief voorbeeld van een openbare groenvoorziening in de Decoratieve Tuinstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw met bijbehorende objecten;

- als ontwerp uit het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, de grondlegger van de Nieuwe Haagse School;

- als beeldbepalnd en historisch ruimtelijk en functioneel onderdeel van de stedebouwkundige aanleg van een van de eerste planmatige stedenbouwkundige stadsuitbreidingen van Wassenaar nabij de historische kern, in de trant van de tuinstadgedachte;

Het plantsoen met bijbehorende complexonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Tags: losse objecten, ed.,plantsoen,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Plantsoen Burchtplein, aanleg
location_on Monumenten Kaart rond Wassenaar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt