Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kosterwoning van de kerk De Goede Herder in Wassenaar

Stoeplaan 4a
2243 CZ, Wassenaar (Gemeente Wassenaar)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1929-1931
Architect: Leo van der Laan en Jan van der Laan Laan, Leo, van der Leo van der Laan en Jan van der Laan
Publicatie: 20020416
Rijksmonument ID: 524516
Type: Kerk

Omschrijving van Kosterwoning van de kerk De Goede Herder

Inleiding complexonderdeel 2

De bij de R.K. Parochiekerk 'De Goede Herder' behorende KOSTERSWONING uit 1929-1931 is, evenals de kerk, ontworpen door de architecten L. en J.A. van der Laan. Het materiaalgebruik en de architectuur sluit aan bij het ontwerp van de kerk, maar is soberder van opzet en past in de traditie van de Delftse School. De woning ligt ter hoogte van de noorder dwarsbeuk, waar het door middel van een rondbogig poort mee is verbonden.

Omschrijving

Tweelaags woonhuis op een vrijwel vierkante plattegrond met een smalle, éénlaags uitbouw aan de noordoostzijde, die elk door een overstekend zadeldak met Maastrichtse goot worden gedekt, welke bedekt is met groen genuanceerde geglazuurde moderne Romaanse pannen. De nokrichtingen lopen parallel aan de kerk in noord-oost/zuid-westelijke richting. De gevels zijn opgetrokken van grauwe baksteen (staand verband) met strekken en hanekammen boven de deuren en vensters en bakstenen lekdorpels. De enkele en samengestelde vensterpartijen hebben overwegend enkele en dubbele openslaande ramen met roedenverdeling en glas-in-lood. De beide kopgevels van het hoofdgedeelte hebben ronde tweeruits zoldervensters.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noord-west) heeft een entreedeur onder een keperboogvormige overkapping met aan weerszijden een raam. De symmetrisch ingedeelde rechter kopgevel (zuidwest) heeft op de begane grond een ondiepe rechthoekige erker met roedenverdeling. Aan weerszijden ervan bevindt zich een tweeruits raam. Op de verdieping zijn drie vierruits ramen symmetrisch over de gevel verdeeld. Het zoldervenster in de middenas is een rond vierruits oeil-de-boeuf. Aan weerseinden van de achtergevel (zuidoost) bevindt zich op de begane grond een tweeruits raam en op de verdieping erboven een dubbel openslaand tweeruits raam. Het dakschild heeft in het midden een twee ruits dakkapel. De linker kopgevel (noord-oost) heeft op de begane grond openslaande terrasdeuren met rechts daarvan de uitbouw. In het midden op de verdieping zijn twee trappenhuisvensters gevat in stalen kozijnen met glas-in-lood. Het zoldervenster is identiek aan die van de zuidwestelijke kopgevel. De langsgevel van de uitbouw aan de noord-westzijde heeft van rechts naar links een dubbel raam, een paneeldeur met spieraam en een dubbel tweeruits raam. De zuid-westelijke langsgevel heeft een raam en een schuurdeur. De noordoostelijke zijgevel heeft een raam.

INWENDIG is de oorspronkelijk indeling van het woonhuis grotendeels gehandhaafd met ondermeer een kamer-en-suite indeling.

Waardering

De kosterswoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde doordat er een functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang is met de bijbehorende R.K. kerk De Goede Herder. Het is evenals de kerk een ontwerp van de L. en J.A. van der Laan.

Als zodanig is het dan ook van belang voor het oeuvre van beide architecten.

De kosterswoning is vrijwel gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van zowel ex- als interieur.

Verder van belang vanwege de ensemblewaarde, omdat het deel uitmaakt van het totaalontwerp van het R.K.-complex.

Tags: kerkelijke gebouwen,kosterswoning,kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kosterwoning van de kerk De Goede Herder
location_on Monumenten Kaart rond Wassenaar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!