Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex in Voorburg

Parkweg 256
2271 BH, Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1917-1918
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 524465
Type: Woonhuis

Omschrijving van Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Inleiding

De rij WONINGEN aan de Parkweg maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 gebouwd in een bouwstijl, die een vereenvoudigde variant is van de architectuur van de Amsterdamse School.

Omschrijving

De in schone baksteen opgetrokken woningen tellen twee, respectievelijk drie bouwlagen. De hoog opgaande, drie bouwlagen tellende buitenste bouwdelen staan onder een schild-\wolfdak, de eveneens hoog opgaande middenpartij staat onder een tentdak en de lagere delen aan weerszijden onder zadeldak. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en staan onder strekken. De vensters zijn bovendien voorzien van uitgemetselde lekdorpels. De ingangspartijen bevatten twee en drie, onder bovenlicht staande, terugliggende deuren, waartussen gemetselde penanten. De middenpartij wordt geaccentueerd door twee erkers met schuine zijden. Ze dragen een balkon met gemetselde borstwering, waarop openslaande, binnen zij- en bovenlichten staande deuren uitkomen. In de bovenste bouwlaag staan twee brede, drieruits vensters. Uit het rechter deel van de gevel steken eveneens twee erkers met balkon en openslaande deuren als voornoemde. Boven de linker balkondeuren bevindt zich een loggia, waarvan de gemetselde borstwering is opengewerkt en wordt geflankeerd door met bollen bekroonde hoekbalusters. De openslaande deuren hierachter zijn eveneens te vergelijken met de al eerder genoemde.

Waardering

De rij woningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als uitdrukking van een sociale ontwikkeling en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de sociale woningbouw.

- vanwege de bijzondere vormgeving, vanwege de architectonische samenhang met de andere complexonderdelen en vanwege de detaillering.

- als onderdeel van een complex met een bijzondere verkaveling en vanwege de relatie met de overige complexonderdelen. Dit complex is van groot belang als een waardevolle bijdrage aan de stedebouwkundige ontwikkeling van Voorburg.

- vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rij woningen maken deel uit van het U-v…
location_on Monumenten Kaart rond Voorburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!