Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met aangebouwd gemak in Voorburg

Westvlietweg Bij 150
2270 AA, Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1891-1892
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 524440

Omschrijving van Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met aangebouwd gemak

Inleiding

Bij de ophaalbrug 'de Nieuwe Tolbrug' staat een BRUGWACHTERSHUISJE met aangebouwd gemak gebouwd in 1891-1892 met de kenmerken van de Chaletstijl. Het huisje heeft zijn oorspronkelijke functie verloren en is in de jaren tachtig van de 20ste eeuw vervangen door een nabijgelegen, modern exemplaar. Het huisje is vrijwel identiek aan het brugwachtershuisje bij de 'Kerkbrug'.

Omschrijving

Vanuit een in hoofdzaak vierkante plattegrond, in schone baksteen en vakwerk opgetrokken huisje onder een met zinken schaliën gedekt, uitkragend tentdak met gemetselde schoorsteen op de top en een staande onderrand. Tegen de achterzijde staat een minder hoog opgaand, eveneens in vakwerk uitgevoerd gemak. De gevelopeningen zijn rechtgesloten. De gevels van de hoofdvorm zijn zogenaamde vakwerkgevels, die bestaan uit een samenstel van houten stijlen, regels en kruishouten met invullingen van schone baksteen. De haaks op de Vliet staande rechter gevel bevat een boven een gemetseld stoepje staande deur met links daarvan een smal, door een luik afgesloten zijlicht. Tegen de blinde achtergevel staat een tegelijkertijd aangebouwd gemak met een paneeldeur. De linkergevel van het bruchtwachterhuisje is - evenals de naar de brug gerichte gevel - in het midden voorzien van een venster, dat met luiken is afgesloten.

Waardering

Het brugwachtershuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de situationele waarde.

- als een bijzonder onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling hierin.

- vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik, detaillering en vormgeving in chaletstijl.

- vanwege de ligging, vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang met de ophaalbrug en vanwege de relatie met vergelijkbare brugcomplexen elders aan en over de Vliet, waardoor het tevens een essentiëel onderdeel van een groter geheel is.

Het brugwachtershuisje is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

Tags: weg- en waterwerken,brugwachtershuisje,bedieningsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met a…
location_on Monumenten Kaart rond Voorburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!