Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument op kerkhof in Kaatsheuvel

Hoofdstraat 34
5171 DD, Kaatsheuvel (Gemeente Loon Op Zand)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1837
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 524404

Omschrijving van Grafmonument op kerkhof

Inleiding

Op het kerkhof, aangelegd in 1837, bevindt zich in de middenas tegenover de Calvarieberg een neogotisch GRAFMONUMENT, bestemd voor de familie Lombarts, waarvan de oudste begraving uit 1849 dateert.

Omschrijving

Het monument is uitgevoerd in hardsteen met een vierkante basis, waarop de signatuur L. Petit - Tilburg. Hierop staan drie trapsgewijs inspringende blokken en de neogotische opbouw. De gladde zuilen op de vier hoeken hebben kapiteeltjes met lofwerk. De spitsbogen worden bekroond door hogels. Hierboven rijst een zich verjongende geleding op met spitsboogjes en tenslotte een kruis. De namen zijn aangebracht op vierkante marmeren platen op de eenvoudige gedecoreerde sokkel en in de spitsboognissen van de opbouw. De volgende teksten staan op de voorzijde: "Zij zijn gestorven en bijgezet bij hun volk - Maria Catharina Lombarts 1828-1849 / Henricus Lombarts 1828-1855 / Nicolaas Everardus Lombarts 1826-1868".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Architectuur-historisch is het van belang vanwege de stijl en de gaafheid van de ornamentiek en als vertegenwoordiger van het werk van de bekende steenhouwer Petit. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex van kerk, pastorie en kerkhof.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument op kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Kaatsheuvel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt