Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gecombineerd bank- en appartementengebouw in Nieuw-Zakelijke stijl in Rotterdam

Goudsesingel 513
3032 EN, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1939-1940
Architect: B. van Veen
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 524370
Type: Woonhuis

Omschrijving van Gecombineerd bank- en appartementengebouw in Nieuw-Zakelijke stijl

Inleiding

Gecombineerd BANK- en APPARTEMENTENGEBOUW, markant gelegen op de hoek Goudsesingel-Pompenburg, gebouwd in 1939-40 in Nieuw-Zakelijke stijl naar ontwerp van de architect B. van Veen, werkzaam bij het architectenbureau B. Hooijkaas & Zn, in opdracht van de N.V.Incasso Bank, voor een nieuw filiaal aan de Goudsesingel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de belendende bebouwing aan weerszijden van het gebouw zwaar getroffen en nadien gesloopt. Het een jaar eerder gebouwde hoekpand overleefde het bombardement en bleef als vrijstaand landmark het beeld op de hoek van de Goudsesingel bepalen.

In 1983 verkocht de sinds 1964 hier gevestigde Amrobank het gebouw. Op de begane grond en in de kelder is thans een architectenbureau gevestigd.

Omschrijving

Het hoekpand, met een markante ronde hoek aan de Goudsesingel, is grotendeels geconstrueerd uit schokbeton (met in plaats van grind basalt en lava) speciaal vervaardigd door de firma 'Schokbeton' uit Zwijndrecht. Het deels zes en deels zeven bouwlagen tellende pand is geheel onderkelderd. Op de bovenste verdieping bevinden zich de bergingen van de eronder gelegen appartementen. Het platte dak van de bergingen loopt met een glooiend verloop door in de overkragende daklijst boven de appartementen. De voorgevel is deels, alleen rondom het vooruitspringende geveldeel, betegeld met vierkante beigekleurige tegels van natuursteen. De achtergevel is opgetrokken in baksteen. De oorspronkelijke stalen vensters (oorspronkelijk geschilderd in een kleurenschema van primaire kleuren) in de schokbetonnen pre-fab vensterpui zijn midden jaren tachtig vervangen door donkerbruine kunststofkozijnen met een breder profiel. In het oorspronkelijke bankgedeelte op de begane grond bevindt zich in het midden een dubbele deur van koper met aan weerszijden vijf eenvoudige rechthoekige vensters. Hierboven, over de volle breedte van de hoek een stalen, zes vensterassen brede, iets uitkragende vensterpui met horizontale strookvensters. Het ronde glas in de middelste twee venters is vervangen door een verticale vierledige onderverdeling. De zeven ronde pijlers van de betonconstructie zijn binnen zichtbaar aan weerszijden van de vensters. Op de begane grond, geheel links geeft een eenvoudige rechthoekige deur toegang tot de zes bovenliggende appartementen. Het ruime trappehuis, met lift, wordt per verdieping verlicht door eenvoudige rechthoekige vensters. Aan de rechterzijde van de gevelpui op iedere verdieping eveneens rechthoekige, vensters. Aan de achterzijde bevindt zich de oorspronkelijke dienstingang, die toegang verleende tot het erachter gelegen, geheel betonnen, dienstrappehuis, dat tevens als brandtrap fungeerde. In het bankgedeelte is nog de originele kluis en kantoorruimte aanwezig.

Waardering

Bankgebouw met bovenliggende luxe appartementen opgetrokken in schokbeton, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, de innovatieve waarde en de beeldbepalende waarde op de hoek van de Goudsesingel.

Tags: gebouwen, woonhuizen,flatwoning,appartementengebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gecombineerd bank- en appartementengebo…
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!