Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vrouwe Groenevelt's Liefdegesticht in Rotterdam

star star star star (1)
Vijverhofstraat 67
3032 SC, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1902
Architect: B. Hooijkaas jr.
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 524369
Type: Gebouw

Omschrijving van Vrouwe Groenevelt's Liefdegesticht

Inleiding

U-vormig HOFJE met achttien woningen rondom een rechthoekige BLOEMENTUIN waarin een LANTAARN, genaamd "Vrouwe Groenevelt's Liefdesgesticht". Het hofje werd in 1902 gebouwd naar een ontwerp van B. Hooijkaas jr. in sobere Overgangsarchitectuur en verving het in 1865 gebouwde hofje aan de Weenastraat dat in 1900 moest wijken voor de aanleg van de Hofpleinlijn. Het initiatief tot een hofje, speciaal voor het huisvesten van bejaarde ongehuwde vrouwen, werd genomen door de naamgeefster Geertruy Groenevelt (1739-1808). Zij testeerde speciaal voor deze bestemming in 1797 een deel van haar vermogen. Het hofje wordt aan de straatzijde door een HEK afgesloten.

N.B In 1993-94 werd het hofje grondig gerenoveerd waarbij de woningplattegronden werden gewijzigd en de woningen werden aangepast aan de normen van deze tijd.

Omschrijving

U-vormig aangelegd hofje met zestien woningen van één bouwlaag en een kapverdieping, en twee woningen aan de kopse uiteinden van de zijvleugels aan de Vijverhofstraat met twee bouwlagen en een kapverdieping.

Het complex is boven een hoge natuurstenen plint opgetrokken in gele verblendsteen met banden, siermetselwerk en ontlastingsbogen van rode verblendsteen en stoepjes, vensterbanken en lateien van natuursteen. Deuren en kozijnen zijn van hout. De zadeldaken zijn per woning voorzien van een dakkapel en bedekt met grijze pannen. De dakkapellen aan de noord- en zuidvleugel bevatten brede erkers met dubbele kruisvensters. De erkers in de oostvleugel hebben een enkel kruisvenster.

Rondom het dak loopt een bakgoot met geprofileerde houten boeiboorden en gootklampen. Op de nok van het dak bevinden zich hoge schoorstenen met decoratieve speklagen van rode en gele verblendsteen.

De woningen zijn telkens gespiegeld hetgeen tot uitdrukking komt in de gevels. De deuren, met kruisvensters en een laag rechthoekig bovenlicht, zijn in de zijvleugels naast elkaar gesitueerd onder een gezamelijke ontlastingsboog. Aan weerszijden van de deur hebben de woningen één vensterpartij bestaande uit twee zesruits schuifvensters onder één ontlastingsboog. Tegenover de ingang van het hofje, in het midden van de oostgevel, bevindt zich de regentenkamer. Dit licht gebogen bouwvolume is voorzien van een ervoor gelegen halfrond gemetseld terras en heeft in het midden een serredeur met tweeledig bovenlicht geflankeerd door twee hoge Franse zesruits tuinvensters. In plaats van gemetselde ontlastingsbogen hier gedecoreerde natuurstenen vensteromlijstingen. De regentenkamer wordt bekroond door een decoratieve natuurstenen balustrade. Hierachter bevindt zich een met natuursteen omlijst timpaan met een veelkleurig tegeltableau in Jugendstiltrant waarop afgebeeld een uurwerk geflankeerd door twee engelfiguren, afkeurend wijzend naar de vleermuizen in de hoeken van het timpaan. Onderin het tableau prijkt de naam van het hofje: VROUWE GROENEVELT'S LIEFDEGESTICHT. Het tableau werd speciaal ontworpen door A. Le Comte en uitgevoerd door de Porceleijne Fles te Delft. Aan weerszijden van de regentenkamer bevindt zich elk één woning. In het midden van de lager gelegen en zorgvuldig ommuurde tuin staat een gietijzeren Jugendstil LANTAARN. In de ronde natuurstenen sokkel is de openingsdatum Mei 1902 gebeiteld. Het hofje wordt aan de straatzijde afgesloten door een hoog smeedijzeren hek met Jugendstil motieven en twee toegangen aan weerszijden van de gemetselde hekpijlers. Boven de toegangen, bevestigd aan de zijgevels van de aangrenzende woningen, bevindt zich een smeedijzeren lantaarn in dezelfde stijl als het hek. Van het oorspronkelijke interieur is alleen de regentenkamer met stucplafond in Jugendstiltrant, houten lambrizeringen en marmeren schouw bewaard gebleven.

Waardering

Hofje in totaal 18 woningen omvattend in Overgangsarchitectuur met bijbehorende regentenkamer, tuin, lantaarns en tuinhek/muur van algemeen belang vanwege de typologische, architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van belang binnen het oeuvre van de architect B. Hooijkaas jr.

Tags: liefdadige instell.,hofje,sociale zorg, liefdadigh.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vrouwe Groenevelt's Liefdegesticht
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (1)
    Vrouwe Groenevelt's Liefdegesticht Vrouwe Groenevelt's Liefdegesticht
    Vijverhofstraat 67, Rotterdam, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    3
    Hofvrouwegroenevelt.nl
In de buurt