Centraal plan in Rotterdam
Omschrijving van Centraal plan
Inleiding
Rechthoekig gesloten WOONBLOK met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en (gedeeltelijk) WINKELS op de begane grond, dat het noordoostelijk bouwblok vormt van het stedebouwkundig ensemble het "Centraal Plan", en gebouwd is gedurende de jaren 1932-1935.
Omschrijving
Aan de Stadhoudersweg omvat het bouwblok zeven door brede betonstenen trappen bereikbare "Haagse portieken", ieder zes woningen ontsluitend. Aan weerszijden van de portieken bevinden zich de voordeuren van de begane grond woningen. Boven de brede, gelede vensters op de begane grond bevindt zich een doorlopende smalle houten luifel. Ter hoogte van de kelderverdieping bevat de gevel per woningtravee een geleed laag strookvenster. De eerste verdieping bevat per woningtravee een breed geleed venster en boven de portieken een rechthoekig venster met horizontale roedenverdeling. Op de tweede en derde verdieping heeft iedere woning een ondiep balkon met stalen borstwering waarachter een venster en deur en (aansluitend) ernaast per woningtravee een breed geleed venster. De vierde verdieping ligt terug achter een doorlopend balkon met bakstenen borstwering en ijzeren reling. Aan de Statenweg bevinden zich op de begane grond winkels met ertussen twee Haagse portieken die elk zes woningen ontsluiten. Op de eerste verdieping bevinden zich brede gelede vensters en rechthoekige vensters met horizontale roedenverdeling boven de portieken. Op de tweede en derde verdieping zijn de woningen aan weerszijden van de portieken gespiegeld en hebben ieder een ondiep balkon met stalen borstwering waarachter een venster en een deur en ernaast (aansluitend) een breed venster per woningtravee. De vierde verdieping ligt terug achter een doorlopend balkon, conform aan de Stadhoudersweg. Aansluitend aan de Statenweg bevindt zich in de Van der Meydestraat een bouwvolume van vijf bouwlagen met op de begane grond een Haagse portiek ten behoeve van zes woningen. Links hiervan bevindt zich de voordeur van de begane grond woning.
Boven de op de hoek gesitueerde winkel bevinden zich op de verdiepingen brede vensters. Links hiervan zijn de woningen aan weerszijden van de portiek gespiegeld en bevatten op de begane grond en eerste verdieping brede gelede vensters. Boven de portiek bevindt zich een rechthoekig venster. Op de tweede en derde verdieping bevindt zich in het midden per woning een ondiep balkon met een deur en venster en aan weerszijden hiervan per woning een breed venster. De vierde verdieping ligt terug achter een doorlopend balkon, conform aan de Stadhoudersweg. Geheel links bevindt zich nog een smalle vensteras met op de begane grond een doorgang naar het binnenterrein en op de eerste tot en met derde verdieping een klein balkon met deur. Op de vierde verdieping bevindt zich een rechthoekig venster. Het overige deel van het woonblok aan de Van der Meydestraat telt vier bouwlagen. In het midden bevindt zich een bouwdeel met zeven portieken, elk voor vier woningen. Boven de portiek bevat de gevel een verticale doorlopende vensterstrook. Verder is de gevel alternerend voorzien van twee brede en smalle rechthoekige gelede vensters. Op de bovenste verdieping bevindt zich boven de vensters per woningtravee een stalen hijsbalk. Geheel links in de Van der Meydestraat (hoek Nobelstraat) bevindt zich een bouwdeel met rechts een Haagse portiek (voor vier bovenwoningen) met aan weerszijden de voordeuren voor de begane grond woningen. Deze voordeuren worden geflankeerd door een smal rechthoekig venster (naast de portiek) en een breed geleed venster. Op de eerste tot en met derde verdieping bevinden zich brede gelede vensters. Aan de Nobelstraat omvat het bouwblok geheel links (hoek Stadhoudersweg) een bouwvolume met vijf bouwlagen. Dit bouwdeel is drie woningtraveeën breed en bevat winkels op de begane grond. Tussen de winkels bevat de gevel twee voordeuren. Rechts van de winkels bevindt zich een portiek (voor zes woningen). Boven deze portiek bevindt zich een rechthoekig venster met horizontale roedenverdeling. Op de eerste tot en met derde verdieping bevinden zich brede gelede vensters. De vierde verdieping ligt terug achter een doorlopend balkon, conform aan de Stadhoudersweg. Het bouwvolume rechts in de Nobelstraat is vier bouwlagen hoog en bevat links een Haagse portiek (voor twee woningen). Rechts hiervan bevinden zich nog twee Haagse portieken, elk ten behoeve van vier woningen, geflankeerd door de voordeuren van de begane grond woningen. Boven de portieken bevinden zich smalle rechthoekige vensters. Voor het overige bevat de gevel hier brede gelede vensters. De achtergevels van het bouwblok bevatten (rechthoekige) vensters met houten kozijnen en balkons met bakstenen borstweringen. Voor het overige gelden de kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving.
Waardering
WOONBLOK met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en WINKELS, als noordoostelijk deel van het stedebouwkundig ensemble het "Centraal Plan", gebouwd in 1932-1935 naar ontwerp van de architecten J.H. van den Broek, A. Otten en W.Th. ten Bosch en wegens concentratie van voorzieningen in het ensemble, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en woningtypologische waarde.
Tags: gebouwen, woonhuizen,flatwoning,appartementengebouw,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Centraal plan Dresselhuysstraat 3a, Rotterdam
-
Centraal plan Stadhoudersweg 130, Rotterdam
-
Centraal Plan Stadhoudersweg 133, Rotterdam
-
Sportfondsenbad Rotterdam Noord Van Maanenstraat 8, Rotterdam
-
Woningcomplex De Eendracht Statenweg 39, Rotterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Rotterdam (Zuid Holland)